Brno ukázalo trendy v bydlení: domy i byty budou menší, vše pokud možno atypické

Rostou ceny bydlení a tím i zájem o menší byty (zdroj: ČT24)

V Brně začaly Stavební veletrhy. Ukazují nové trendy ve stavebnictví – zájem o chytré domácnosti a také zmenšování bytů a domů. Poptávka je ale i po atypickém bydlení. Reagovat na ni musejí architekti, developeři i výrobci nábytku.

Hlavním důvodem stále menšího bydlení jsou rostoucí ceny pozemků i nedostatek volných bytů v centrech měst. Není proto výjimkou jednopokojový byt o výměře 28 metrů čtverečních nebo čtyřicetimetrový dvoupokojový. „Ten menší prostor je mnohem jednodušší na úklid,“ řekl Radim Chuděj, který chce žít v centru Brna sám a zároveň levněji.

V miniaturní byty se čím dál častěji mění i původně jinak využívané prostory. Třeba prádelnu proměnil architekt Adam Rujbr v showroom, kam si lidé dokonce můžou přijít vše osahat a vyzkoušet. „Stůl jde používat jako jídelní v té tradiční výšce, anebo když se sklopí dolů, jako stolek konferenční,“ ukázal, jak lze využít každý centimetr z 21 metrů čtverečních.

Nové stavby bytů v Jihomoravském kraji
Zdroj: ČSÚ

I přes vysoké ceny je o byty včetně těch malých stále větší zájem. Loni se postavilo a začalo stavět nejvíc bytů za posledních sedm let. Jejich průměrná plocha přitom klesla za dva roky o sedm metrů čtverečních.

Zmenšují se také domy a prostor okolo nich. „Vidíme častěji výstavbu řadových domků, kdy jsou domy postavené v jedné linii, a za nimi poměrně maličkou zahradu,“ uvedl místopředseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků Robert Špalek.

Bydlení v kruhu

Kromě zájmu o menší byty přibývá i klientů, kteří chtějí atypické bydlení. Developeři proto vymýšlejí stále originálnější projekty, jako třeba kruhové domy v Kořenci na Blanensku. „Nápad vychází z navázání místa na golfové hřiště, takže domy znázorňují golfové jamky,“ přiblížil zástupce developera David Pehal.

Kruhové domy v Kořenci připomínají golfovou jamku
Zdroj: ČT24

Každý z připravovaných deseti domů má průměr 14 metrů a může mít až pět různých pokojů. „Je to v podstatě velmi jednoduchý systém, nakrájený jako dort na jednotlivé segmenty místností,“ řekl architekt František Šmédek.

Jeden golfový domek vyjde zhruba na pět a půl milionu korun. Podle asociace developerů se klienti při koupi atypických staveb nerozhodují jen na základě lokality nebo tvaru budovy. Důležitá je pro ně i možnost nadstandardního vybavení, jako je podlahové topení, sauna nebo koupací jezírko.