iRozhlas: Oprava čtyř pandurů bude hotová až tři roky po nehodě

Až koncem roku 2019 má být hotova oprava čtyř z pěti obrněných vozidel Pandur, která na podzim 2016 havarovala na silnici u Tábora. Poškozená vozidla dostanou nové korby, informoval ve středu zpravodajský web Českého rozhlasu iRozhlas. Podle ministerstva obrany tak dlouhý výpadek v provozu čtyř obrněnců neohrožuje bojeschopnost armády.

Pětice pandurů a osobní auto havarovaly 4. listopadu 2016 v Táboře Čekanicích. Hlavní příčinou nehody bylo podle policie nedodržení dostatečné vzdálenosti mezi vozidly. Tři vojáci za prohřešek dostali pokutu 2000 korun.

Jeden z pandurů byl při nehodě poškozen lehce, a byl opraven u mateřského útvaru, uvedl iRozhlas. U zbývajících čtyř transportérů došlo k vážnějším poškozením, a proto je armáda odeslala do kopřivnické společnosti Tatra Defence Vehicle (TDV). „Předpokládaný termín dokončení oprav je stanoven do konce roku 2019,“ řekla rozhlasu mluvčí Armády ČR Vlastimila Cyprisová.

U havarovaných pandurů byly podle mluvčí zjištěny mimo jiné deformace korby různého rozsahu. „Vzhledem k tomu, že se jedná o svařence pancéřových plátů, bylo rozhodnuto z důvodu bezpečnosti a dodržení stanovené odolnosti vozidel vyrobit nové korby a osadit je zčásti starými a zčásti novými skupinami,“ sdělila Českému rozhlasu. Dodala, že poté bude možné stanovit výši škody.

Armáda disponuje 107 pandury. Uzpůsobeny jsou třeba jako bojové vozidlo pěchoty nebo jsou ve zdravotnické verzi. Všechny z nich jsou obojživelné. Fakt, že čtyři obrněná vozidla budou tři roky mimo provoz, nepředstavuje podle ministerstva obrany problém.

„Byť tato oprava potrvá déle, v žádném případě není ohrožena bojeschopnost ani důvěra veřejnosti,“ řekla rozhlasu mluvčí resortu Jana Zechmeisterová.