Ruský velvyslanec k otravě Skripala: Moskva nikdy Českou republiku neobviňovala

Ruský velvyslanec zopakoval, že Česko je schopné pracovat na výzkumu otravných látek (zdroj: ČT24)

Rusko chce na jednání Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) navrhnout civilizované řešení problému s otravou dvojitého agenta Sergeje Skripala. Na brífinku to uvedl ruský velvyslanec v Praze Alexander Zmejevský. Velvyslanec také uvedl, že Rusko v této kauze nikdy neobviňovalo Českou republiku, pouze konstatovalo, že je schopna pracovat na výzkumu otravných látek.

„Žádná obvinění proti ČR nikdy nebyla z ruské strany vznesena. Pouze jsme konstatovali fakta,“ tvrdil velvyslanec opakovaně. Současně poukazoval na to, že v otevřených českých zdrojích se tvrdí, že jsou čeští experti schopni pracovat na výzkumu nervově paralytických látek, například plynu sarin, a že na základě tohoto výzkumu pokračuje vývoj protilátek pro českou armádu a NATO.

„Specialisté dobře vědí, že v roce 2011 ČR a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uzavřely dohodu, podle které je povoleno vyrobit až deset kilogramů těchto látek,“ dodal velvyslanec.

Ovšem i tato slova česká diplomacie odsoudila: Ministerstvo zahraničí uvedlo, že jde o manipulativní spojování Prahy s případem použití nervové látky. Taková vyjádření jsou podle diplomatů neakceptovatelná.

Kromě Česka spojovala Moskva s možným vývojem novičoku také Švédsko. Když byl kvůli tomu před pár dny předvolán ruský velvyslanec ve Švédsku, tak zvolil velmi podobnou strategii: Viktor Tararincev se odkazoval na švédský tisk a otevřené zdroje, podle kterých se v armádním výzkumném ústavu ve městě Umea asi 500 kilometrů severně od Stockholmu skladují vzorky nejrůznějších chemických, bakteriologických a radioaktivních látek. 

Cyril Svoboda: Vystoupení ruského velvyslance v Praze je vzkaz do zahraničí

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda tiskovou konferenci ruského velvyslance v Praze označil za velmi neobvyklou. „Nepamatuju, že by na ruském velvyslanectví byla tisková konference pro ruské a mezinárodní novináře.“

Rusko podle Svobody nasazuje do Prahy mimořádně silnou diplomatickou garnituru. „Všichni velvyslanci, které já pamatuju, jsou mimořádně kvalitní a mají obrovský vliv. Nejsou to jenom vyloženě kariérní diplomaté. Patří tam i lidé, kteří mají mimořádně blízko k Vladimiru Putinovi,“ uvedl Svoboda s tím, že Moskva přikládá svému zastoupení v Praze mimořádnou váhu.

Akt tiskové konference v Praze byl podle Svobody směřován hlavně do zahraničí. „Obsahově to bylo totéž jako tisková konference ministra zahraničí Sergeje Lavrova,“ uvedl Svoboda.

Cyrilu Svobodovi se zdá, že  Rusko zatahuje do aféry novičok Českou republiku kvůli tomu, že má pocit, že by nemusela být úplně solidární v rámci Severoatlantické aliance a Evropské unie a to možná kvůli vlivu prezidenta Miloše Zemana.

Horizont ČT24: Otrava Skripala je podle Ruska provokace (zdroj: ČT24)

„Novičok se u nás nikdy nevyvíjel. Opak tvrdí jen vědci žijící na Západě“

Látka novičok, kterou Skripalovi byli otráveni, se podle Alexandera Zmejevského nikdy v Sovětském svazu a pak v Rusku nevyvíjela a nevyráběla. Když pak měl reagovat na dotaz, proč tedy sami ruští vědci tvrdí, že se na výrobě látky podíleli, tak prohlásil, že to tvrdí jen vědci žijící na Západě, což je prý podobné jako v případě rozpoutání dopingového skandálu hodnostářem ze západního exilu. 

Podle ruského listu Kommersant totiž látku novičok (nováček) vyvinuli pracovníci ruského Státního vědeckovýzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT) koncem 80. let minulého století. Dostali za ni prý Leninovu cenu, jedno z nejvyšších sovětských státních vyznamenání.

Novičok byl vyvinut v rámci tajného projektu Foliant jako takzvaná binární chemická zbraň, napsal Kommersant s odvoláním na slova jeho tvůrců Vladimira Ugleva a Vila Mirzajanova.  

Brífink ruského velvyslance Zmejevského ke kauze Skripal (zdroj: ČT24)

Zmejevský také na brífinku prohlásil, Rusko na středečním mimořádném jednání výkonné rady OPCW v Haagu navrhne „civilizované řešení“ incidentu s otravou Skripalových. „Doufáme v navázání expertní spolupráce. Pokud Británie nechce s námi spolupracovat přímo, tak jako zodpovědný stát tak může udělat přes výkonnou radu OPCW či přes odbornou skupinu generálního ředitele technického sekretariátu OPCW. V každém případě hodláme OPCW vyzvat k součinnosti s úsilím zjistit fakta a zajistit zcela transparentní vyšetřování a věcnou spolupráci,“ řekl.

Čeští diplomaté mají ambasádu v Moskvě opustit do čtvrtka

Už minulý týden si Rusko předvolalo velvyslance 23 států, které v solidaritě s Velkou Británií kvůli případu otravy Sergeje Skripala vyhostily ruské diplomaty. Za nežádoucí byli označeni rovněž tři čeští diplomaté a do čtvrtka musí opustit zemi. České ministerstvo zahraničí vzalo ruský krok na vědomí.

Příčinou diplomatického konfliktu je otrava někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, kteří byli hospitalizováni začátkem března v jihoanglickém Salisbury. Podle britské vlády byli otráveni chemickou látkou novičok, kterou vyvinulo Rusko.

V reakci na toto obvinění Británie vyhostila přes dvacet ruských diplomatů. Podobný krok tento týden udělaly tři desítky zemí, které včetně USA vyhostily přes 150 ruských diplomatů. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová uvedla, že tyto akce byly „přiměřenou odpovědí“ na případ otravy na britském území.

Rusko však veškerá obvinění odmítá. Šéf ruské zahraniční rozvědky ve středu prohlásil, že otrava Skripala byla provokací amerických a britských tajných služeb. Hovoří v této souvislosti o návratu studené války. Z Ruska už dříve zazněly hlasy, že se na výrobě nervově paralytické látky mohly podílet některé jiné evropské země, mimo jiné právě Česko.