Nervovou látku Novičok jsme nikdy nevyvíjeli, tvrdí Rusové po otravě Skripala

Sovětský svaz ani Rusko nikdy neměly program na vývoj nervové látky zvané Novičok, kterou byl podle tvrzení Velké Británie otráven někdejší ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Prohlásil to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Podle listu Kommersant však za vývoj Novičoku dostali ruští vědci dokonce Leninovu cenu.

Podobně jako Rjabkov se podle agentury TASS vyjádřil i ruský zástupce při OSN Vasilij Něbenzja. „Žádný výzkumný a experimentální projekt pod názvem Novičok neexistoval,“ řekl Něbenzja. Trvá zároveň na tom, že veškerý vývoj chemických zbraní v Rusku skončil v roce 1992.

Podle ruského listu Kommersant ale látku Novičok (Nováček) vyvinuli pracovníci ruského Státního vědeckovýzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT) koncem 80. let minulého století. Dostali za ni prý Leninovu cenu, jedno z nejvyšších sovětských státních vyznamenání.

Novičok byl vyvinut v rámci tajného projektu Foliant jako takzvaná binární chemická zbraň, napsal Kommersant s odvoláním na slova jeho tvůrců Vladimira Ugleva a Vila Mirzajanova.

  • Kdo a čím útočil ve Velké Británii? Na vyšetřování se podílí také Centrum ochrany proti zbraním hromadného ničení ve Vyškově. Právě toto centrum vypracovalo primární analýzu pro ostatní členy NATO – ve středu ji v Bruselu předložilo velení Aliance. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška jde o víceméně automatický postup. „Pokud se v členské zemi NATO někde stane událost a je tam podezření na chemický nebo jakýkoli jiný útok, tak toto centrum má za úkol zpracovat analýzu a poslat ji do ústředí,“ dodal Pejšek.

Do „bojového stavu“ se látka uvádí těsně před použitím, když se spojí samostatně neškodné komponenty. Oficiálně vývoj takových látek zakazují mezinárodní smlouvy, podle ruského listu je ale získání důkazů o jejich výrobě krajně obtížné.

Británie uvedla, že za otravou Skripala stojí Rusko, které k likvidaci svého bývalého agenta použilo tuto nervovou látku. Londýn, Washington, Paříž a Berlín společně vyzvaly Rusko, aby poskytlo Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) úplné informace o chemickém programu na vývoj zmíněné látky, který měla armáda v Sovětském svazu v 70. a 80. letech.

Pravděpodobná struktura látky Novičok podle Vila Mirzajanova
Zdroj: Wikimedia Commons

„Mohlo to udělat jen Rusko,“ řekl Mirzajanov v rozhovoru pro agenturu Interfax k otravě s tím, že složení nervové substance bylo tajné. Mirzajanov, který podle ruských médií emigroval do USA, také řekl, že lidé zasažení touto látkou nemají šanci na uzdravení.

Ruské vedení loni koncem září oficiálně oznámilo, že veškeré své chemické zbraně v souladu s mezinárodními závazky zlikvidovalo.