Tresty vězení za tunelování firmy Oleo Chemical platí. Roli Rittiga ale soud prověří znovu

Události: Část kauzy Oleo Chemical se vrátí k soudu (zdroj: ČT24)

Tresty za tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical jsou pravomocné. Pražský vrchní soud poslal na tři roky do vězení bývalé majitele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka a také Petera Kmetě, bývalého obchodního partnera lobbisty Ivo Rittiga. Naopak pro odsouzení samotného Rittiga nejsou důkazy, ale jeho rolí se bude znovu zabývat pražský městský soud. Bude zkoumat, zda za peníze vyvedené z firmy nepořídil nemovitosti v Dubaji. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, když zrušil část osvobozujícího rozsudku z loňského roku.

Urbánek a Jirounek podle verdiktu účelově uzavřeli fiktivní smlouvy o poradenství s Kmeťovou karibskou firmou Cokeville Assets. Pod záminkou poradenství z Olea vyváděli peníze, a akcionářům tak způsobili škodu téměř 20 milionů korun. Vedle porušení povinností při správě cizího majetku se navíc dopustili i krácení daní.

„Poradenská činnost, jak ji prezentovali obžalovaní Urbánek a Kmeť, neproběhla a vyplácené odměny s poradenstvím nesouvisely. Poradenské smlouvy byly koncipovány velmi obecně,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Eva Rejchrtová.

Uzavřené kontrakty podle ní byly od počátku nevýhodné. „Co ty smlouvy měly přinést a jaký měl být jejich skutečný efekt, to se prokázat nepodařilo a nelze o tom ani dále spekulovat,“ uvedla.

„Je to překvapení. Zatím připraven (nastoupit do vězení) nejsem, ale samozřejmě že nastoupím, co jiného mi zbývá,“ komentoval rozsudek Peter Kmeť. Státu také musí zaplatit jeden milion korun jako peněžitý trest. Urbánek a Jirounek dostali vedle tříletého trestu odnětí svobody ještě pětiletý zákaz působení ve vedení firem.

Jiří Hynek o soudu v kauze Oleo Chemical a roli Ivo Rittiga (zdroj: ČT24)

Soud bude zkoumat, za co si Rittig koupil nemovitosti v Dubaji

Podle obžaloby provize směřovaly také k Rittigovi. To se ale v loňském hlavním líčení nepodařilo prokázat, a proto ho pražský městský soud zprostil viny. Lobbista dříve spojitost s Kmeťovou společností popřel a tvrdil, že od Olea nikdy nedostal ani korunu.

I podle soudkyně Rejchrtové chybí „bezpečně prokázané spojení“ mezi Rittigem a firmou Oleo Chemical. Obžaloba nicméně Rittigovi klade za vinu i praní špinavých peněz z firmy, za které si údajně koupil tři nemovitosti v Dubaji.

Pražský městský soud tuto věc vůbec nezkoumal a vrátil ji k došetření, protože podle něj došlo k zásadní procesní chybě, když státní zástupce lobbistu na toto podezření neupozornil při sdělování obvinění. Odvolací senát však s tímto postupem nesouhlasí.

„Vyloučení tohoto bodu správné nebylo. Stíhání bylo řádně zahájeno a soud se tak nevypořádal s celou podanou obžalobou,“ upozornila Rejchrtová. Proto odvolací senát vrátil tuto Rittigovu část případu k dalšímu projednání.

Rittig ve čtvrtek k soudu nedorazil. Jeho obhájce Vlastimil Rampula považuje vrácení věci za formalitu. „Proběhne sice ještě jedno jednání u Městského soudu v Praze, ale to očekávám, že bude ve smyslu již rozhodnutého - to znamená, že i tohoto skutku bude můj klient zproštěn,“ řekl.

Soudkyně: Vyjádření Kubisky je třeba hodnotit „velmi obezřetně“

Jako důkaz proti Rittigovi soud neuznal ani výpověď spolupracujícího obviněného Jaroslava Kubisky z účetní firmy Peskim, která spravovala portfolio Cokeville Assets. Soudkyně řekla, že jeho vyjádření je nutné hodnotit „velmi obezřetně“.

Kubiskovu roli v případu zkritizoval obhájce šéfa výroby Olea Radomíra Kučery Daniel Volák. „Celou dobu se přiznával k trestné činnosti a udával ostatní. Dnes se již podruhé dozvěděl, že se ničeho nedopustil. A já se důvodně ptám, jakou roli a pro koho vůbec sehrál?“ poznamenal advokát.

„Pan Kubiska v rámci své výpovědi uváděl své domněnky a dohady, ale ničím své dohady a domněnky nepodpořil,“ prohlásil Rittigův obhájce Vlastimil Rampula.

„Celá společnost si může podle verdiktu udělat obrázek, jak u nás vypadá spravedlnost. Takže myslím, že to nikoho nepřekvapí, jak to dopadlo,“ reagoval Kubiska. On i účetní Jana Šádková vyvázli bez trestu. 

Bez viny i Rittigovi právníci

Pravomocné je také osvobození Rittigových právníků z advokátní kanceláře MSB Legal Davida Michala a Karolíny Babákové. „Myslím si, že je dobré pro právníka zažít výsledek právního státu na vlastní kůži,“ řekl Michal.

U šéfa výroby Olea Chemical Radomíra Kučery platí dříve uložená desetiměsíční podmínka. Naopak skutky posledního obžalovaného, jednatele účetní firmy Peskim Petra Michala, bude muset pražský městský soud rovněž zkoumat znovu. 

Státní zástupce Borgula nechtěl otázku, zda by Rittig mohl být odsouzen, komentovat. Stejně tak se nevyjádřil k tomu, zda zvažuje dovolání. Trval totiž na vině všech deseti obžalovaných a jejich skutky kvalifikoval jako zpronevěru a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Dovolání k Nejvyššímu soudu zvažují někteří obžalovaní, kteří dostali pravomocné tresty vězení. To už ale nebude mít odkladný účinek.