I pouhé uklouznutí může mít v mrazech vážné zdravotní důsledky

I banální úraz může v současných mrazech způsobit vážné podchlazení. Upozorňují na to záchranáři. Týkat se to může lidí, kteří se poraní při sportu, ale i seniorů, kteří upadnou na chodníku a nepodaří se jim okamžitě vstát. V takových případech je podle záchranářů nutné poraněné hlavně zahřát.

Na tom, že tuhé mrazy přinesly větší počet podchlazených, se shoduje většina oslovených záchranářů napříč Českem. Petra Effenbergerová ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje upozornila, že podchlazení zaznamenali zdravotníci téměř u všech lidí, kteří se při současných mrazech venku poranili.

I lehké zranění na lyžích, jako je třeba vyvrtnutí kotníku, může podle mluvčího liberecké záchranky Michaela Georgieva vést k nebezpečnému podchlazení celého organismu. Takový případ zaznamenali na Liberecku v pondělí.

To, za jak dlouho podchlazení u pacienta nastane, je podle Effenbergerové individuální. Horší termoregulaci mají děti a starší lidé. Ty proto mráz ohrožuje více. V případě, že člověk zkolabuje, je nezbytné ho co nejdříve přemístit na teplejší místo – v ideálním případě do vytápěné místnosti. Pokud je zraněný imobilní, je nutné ho zahřívat. A to třeba i vlastním tělem, uvedla Effenbergerová.

Opilí a bezdomovci v ohrožení

Podchlazení staršího muže zaznamenali záchranáři například v Libereckém kraji poté, co pacient upadl a nemohl vstát. S podchlazením skončila také paní na invalidním vozíku po delším pobytu venku, uvedl Georgiev.

Záchranné služby v současných dnech vyjíždějí v některých krajích také k podchlazeným bezdomovcům nebo opilým lidem. Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje ošetřila například v ranních hodinách podchlazeného muže v Heršpicích. O případu, ve kterém sehrál roli alkohol, informovala mluvčí Hedvika Kropáčková, s tím, že podobnou událost zaznamenali také na Blanensku.

Desetkrát vyjeli od pátku kvůli podchlazením záchranáři v Moravskoslezském kraji. Podle jejich mluvčího Lukáše Humpla se většinou jednalo o podnapilé lidi, kteří leželi na ulici, nebo o bezdomovce.

Obecně nejvíc mráz ohrožuje právě lidi bez domova a podnapilé. Rizikovou skupinou jsou také kardiaci a senioři, kteří změny počasí hůře snáší.