Oběti komunismu se dočkaly ocenění. Mezi nimi i Wonka, který zemřel ve vězení

Osvědčení pro účastníky odboje a odporu proti komunismu v pondělí obdrželi v Praze bratři Wonkovi a dalších dvaatřicet lidí. Pavel Wonka, označovaný za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení, byl oceněn in memoriam.

Osvědčení pro účastníky protikomunistického odboje, pamětní dekrety a odznaky v pondělí ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) předala čtyřiatřiceti lidem, z toho sedmi in memoriam.

„Žádná totalita naštěstí není schopna zlomit celý národ až do toho posledního člověka. Vždy se najdou ti, kteří jsou nezištnými nositeli a obránci ideálu občanské svobody, kteří se dokáží vzepřít lži bez ohledu na nebezpečí, které jim v každém okamžiku hrozí,“ uvedla ve svém proslovu ministryně obrany. Ta zároveň účastníky třetího odboje označila za „svědomí doby“. 

Ocenění získali Milan Sokolíček za distribuci materiálů Charty 77 a samizdatového časopisu Vokno, Jelena Mašínová za šíření tiskovin namířených proti totalitnímu režimu a podíl na organizaci protirežimních shromáždění a Julius Tomin za účast na protikomunistických protestech.

In memoriam bylo osvědčení uděleno i Růženě Frajtové za shromažďování podpisů pod petici na podporu svobodného vyznání a za zprostředkovávání kontaktů mezi Výborem na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) a katolickým opozičním aktivistou Augustinem Navrátilem.

Posmrtně bude oceněn také Jan Kubeš za spolupráci s lidmi zapojenými do protirežimní činnosti a za postoje bránící kolektivizaci zemědělství a Stanislav Přibyl, který založil a vedl odbojovou skupinu s cílem šířit protirežimní letáky a shromažďovat zbraně.

Chtěl kandidovat jako nezávislý, zemřel ve vězení

Ocenění in memoriam obdržel i Pavel Wonka, který zemřel v pětatřiceti letech v dubnu 1988 za dosud nevyjasněných okolností v královéhradecké věznici. V komunistickém vězení skončil za své názory a činnost celkem třikrát. Odsouzen byl za smyšlené činy, trestu ale čelil mimo jiné za snahu kandidovat ve volbách jako nezávislý kandidát. Po roce 1989 byl plně rehabilitován.

Zpráva o Wonkově úmrtí tehdy vyvolala pobouření i ve světě. Jeho pohřeb se uskutečnil v rodném Vrchlabí za účasti asi dvou tisíc lidí, včetně signatářů Charty 77, členů Jazzové sekce a VONS, ale i zástupců osmi velvyslanectví západních zemí a štábu německé televize. Za smrt Pavla Wonky nebyl nikdo potrestán.

Perzekuci a šikaně komunistických úřadů a policie čelil i jeho bratr Jiří Wonka. Byl několikrát propuštěn ze zaměstnání a také vězněn za pobuřování, když sepsal zesměšňující socialistický závazek práce. Ve vězení byl stejně jako jeho bratr týrán. S bratrem opakovaně upozorňovali na porušování lidských práv v komunistickém Československu, mimo jiné drželi protestní hladovku na Pražském hradě. Po revoluci v listopadu 1989 dosáhl zrušení soudních rozsudků proti sobě i svému bratrovi. I on se v pondělí dočkal osvědčení. 

Pamětní deska - Pavel Wonka
Zdroj: ČT24

Osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji uděluje ministerstvo obrany na základě zákona o odboji a odporu proti komunismu. Podklady čerpá především z archivu bezpečnostních složek a dokumenty doplňuje o výpovědi svědků. První osvědčení byla udělena v dubnu 2012. Žádostí o přiznání účasti ve třetím odboji eviduje ministerstvo obrany zhruba pět tisíc, osvědčení vydalo víc než 1400 lidem.

Uznaní účastníci protikomunistického odboje obdrželi pamětní odznak a peněžité ocenění sto tisíc korun, pozůstalí manželé po nich poloviční částku. V případě, že mají odbojáři důchod nižší než průměrný, je jim na průměrný dorovnán.