Místo Hradu Senát? Pavel Fischer chce kandidovat v Praze 12

Neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer, který v prvním kole lednové volby skončil třetí za Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem, chce na podzim kandidovat do Senátu. Ve volebním obvodu Prahy 12 hodlá o hlasy voličů usilovat zatím jako nezávislý, jedná ale o podpoře politických stran.

Volební obvod Praha 12 zahrnuje mimo jiné část Prahy 4, pražskou Libuš, Chuchli nebo Zbraslav. V současnosti ho v horní komoře zastupuje občanský demokrat a mnohaletý zastupitel dvanácté městské části Tomáš Grulich, který před šesti lety ve druhém kole volby porazil sociálního demokrata Františka Adámka.

O Fischerově dalším politickém angažmá se začalo mluvit bezprostředně po ohlášení výsledků prvního kola prezidentských voleb. Třebaže se totiž kariérní diplomat a někdejší český ambasador ve Francii zařadil do volebního klání relativně pozdě (až na konci října), díky podpoře dobrovolníků a kampani pojmenované tyrkysová revoluce dokázal oslovit přes půl milionu voličů a získat víc než deset procent hlasů, což mu přisoudilo třetí místo.

Fischer: Je únor. A já chci kandidovat do Senátu

Už začátkem února Fischer řekl, že by chtěl vystupovat jako stínový prezident k Miloši Zemanovi. Nyní projevil zájem o horní komoru. „Je únor a já jsem se rozhodl kandidovat do Senátu,“ uvedl Fischer s odkazem na blížící se výročí převzetí vlády v tehdejším Československu komunisty.

V Senátu, kam chtějí kandidovat i další neúspěšní účastníci lednové volby prezidenta, by se Fischer chtěl zabývat otázkami zahraniční politiky, obrany, rozvoje regionů a postavení Česka v Evropské unii. Záměr kandidovat na podzim do Senátu už oznámili také Marek Hilšer a Jiří Hynek, zatím ale neavizovali, ve kterých obvodech. O Senátu jako svém dalším politickém angažmá uvažuje i Zemanův protikandidát ve druhém kole volby hlavy státu, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Výhrady proti Zemanovi, Okamurovi i Babišovi

Souběžně s tím chce Fischer upozorňovat na ohrožení demokracie v Česku – čehož se chopil i na aktuální tiskové konferenci, když se znovu vymezil proti hlavě státu a kritizoval její středeční oznámení, že se v dubnu zúčastní sjezdu KSČM v Nymburku. „Demokraticky zvolený prezident ohlašuje, že vystoupí na sjezdu komunistické strany, budou tak legitimizovaní. Proč se tak děje zrovna dnes?“ ptal se řečnicky.

Za arogantní označil Fischer postup vlády v demisi při personálních změnách na ministerstvech a snahu Andreje Babiše změnit služební zákon. Okamuru s odkazem na jeho výroky o koncentračním táboře v Letech označil za popírače historie, který není sám. „Dusivý smrad minulosti se dere zpět,“ uvedl. Podle Fischera není možné spoléhat se na anonymní obranné mechanismy, ale je třeba se postavit lži.

Zmínil se i o diskusi kolem toho, že Babiš je veden ve svazcích bývalé komunistické Státní bezpečnosti (StB). „Zkratka StB označovala nástroj KSČ pro boj s každým, kdo chtěl žít svobodně. Nástroj smrtelný pro demokracii a lidské osudy, mnohdy i životy. Bezmála třicet let od pádu Berlínské zdi se v naší zemi pojem Státní bezpečnost skloňuje snad každý den, a to v souvislosti s naším premiérem,“ podotkl.