Šumavě přinesla noc téměř třicetistupňový mráz, obzvláště chladná série tím končí

Na šumavské Jezerní slati klesla v noci teplota až 28,4 stupně Celsia pod nulu. Silně mrzlo i na dalších místech Šumavy. Třetí obzvláště mrazivá noc v řadě tak přinesla vůbec nejnižší teploty, ale zároveň tím chladná série končí. Páteční noc by již měla být o poznání teplejší. Celkové mírné oteplení půjde ruku v ruce se sněžením či deštěm, který může namrzat. V části Čech proto hrozí tvorba ledovky.

Ledovka se může vytvořit po průchodu okluzní fronty v západní, resp. jihozápadní části republiky. Nejprve bude sněžit, ale postupně se srážky promění ve smíšené, které ale mohou na prochladlé zemi namrzat, takže vznikne kluzká ledová krusta.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí od 20 hodin pro Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský, Středočeský kraj, Prahu  a také pro část Ústeckého kraje (Chomutovsko, Litoměřicko, Lounsko a Mostecko). Od 23 hodin bude hrozit namrzání dešťové vody také v Kraji Vysočina a na Znojemsku. Výstraha platí ve většině regionů do pátečních 8 hodin ráno, v Ústeckém a Karlovarském kraji pouze do 4 hodin.

V noci bylo až minus 28,5 stupně

Ledovka předznamená mírné oteplení, které ukončí období charakterizované několika velmi chladnými nocemi. Již noc na úterý byla velmi chladná, teploty na Šumavě klesly i pod minus dvacet stupňů (nejníže na minus 21,5 stupně Celsia na Březníku). V noci na středu již atakovaly dosavadní letošní minimum, tedy minus 25 stupňů Celsia zaznamenaných počátkem února na Jizerce. A v noci na čtvrtek bylo až minus 28,4 stupně.

Nejnižší teplotu ukázaly přístroje na Jezerní slati, ale podobný mráz byl i na dalších místech Šumavy – na Rokytské slati minus 27,2 stupně, na Horské Kvildě minus 24,3 stupně, v Borové Ladě minus 21,6, v Hliništi minus 21 stupňů.

Mráz vládl po ránu většině území Česka, i když většinou nebyla zdaleka taková zima jako na Šumavě. Například na Vysočině bylo kolem minus deseti stupňů, na Vsetínsku až minus šest.

Po teplejším pátku bude zase chladněji

Přes den vydrží mráz především na horách, naopak v nižších polohách mohou teploty vystoupit nad nulu. Denní maxima se budou pohybovat mezi 0 a 4 stupni Celsia, tedy trochu výše než v minulých dnech. Období obzvláště mrazivých nocí a rán by tím měla skončit.

Situace v republice se navíc před víkendem otočí oproti dosavadnímu stavu, kdy se s tuhými nočními mrazy museli potýkat především v Čechách. V noci na pátek naopak klesnou v Čechách teploty jen na minus 3 až plus 1 stupeň, ve dne by pak mohlo být až sedm stupňů nad nulou. Naopak na Moravě a ve Slezsku bude chladněji, v noci kolem minus 5, možná i minus 7 stupňů a ve dne mezi 0 a plus 3 stupni.

Páteční oteplení by mělo být pouze dočasné, v dalších dnech budou teploty opět klesat; v sobotu i neděli by měla denní maxima dosáhnout 1 až 5 stupňů, tedy o dva stupně níže než v pátek.