Nejchladnější ráno letošní zimy vystřídá sněžení. Na Vysočině může napadnout až 15 cm

Česko má za sebou letošní nejmrazivější noc (zdroj: ČT24)

Česko má za sebou nejchladnější ráno letošní zimy. V osadě Jizerka v Jizerských horách teploměr ukázal minus 25 stupňů Celsia. Na Šumavě klesly teploty pod minus dvacet stupňů. Naopak nejtepleji bylo v pražském Klementinu, kde rtuť teploměru klesla na minus 3,9 stupně. Začne se ale pomalu oteplovat a na jihu České republiky bude ve středu odpoledne a v noci vydatně sněžit. Napadne pět až deset centimetrů většinou mokrého sněhu, na Vysočině až 15 cm.

I díky jasné noci klesly teploty hluboko pod nulu také na dalších místech v Jizerských horách. „Na Smědavě bylo minus 20,7 stupně, na Nové Louce minus 20,9 stupně a v Bedřichově minus 19,3 stupně,“ uvedla Lenka Musilová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Mimo horské oblasti byla na Liberecku noční minima kolem minus deseti stupňů Celsia. 

Hluboko pod nulu klesly ráno teploty i na Šumavě. Na Rokytské slati naměřili meteorologové ráno minus 22,3 stupně a ve stejnou dobu u Kvildy na Prachaticku minus 20,9 stupně. 

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Mokrý sníh může lámat stromy

Na jihu České tepubliky se ale začne postupně oteplovat. Ve středu odpoledne a v noci na čtvrtek bude vydatně sněžit. Napadne pět až deset centimetrů většinou mokrého sněhu, na Českomoravské vrchovině až 15 centimetrů. Meteorologové vydali varování pro Jihočeský a Jihomoravský kraj a pro Vysočinu.

„Nejintenzivnější sněžení očekáváme v první polovině noci na čtvrtek,“ uvedli meteorologové. Zároveň upozornili, že mokrý sníh může lámat stromy. Motoristům doporučují nevyjíždět bez zimní výbavy.

Vozovky na Šumavě jsou nyní sjízdné s minimálním omezením. Horší je situace na Moravě a ve Slezsku. Řidiči by měli být opatrní především v horských oblastech, kde mohou na silnicích ležet zbytky ujetého sněhu kryté posypem. V nižších oblastech jsou pak silnice spíše holé, suché a vymrzlé. 

Vydáno pod