Cizince dostihne pokuta za rychlou jízdu po dálnici D1 málokdy. Dostal ji každý jedenáctý

Mnozí cizinci, kteří loni na měřeném úseku D1 mezi Psáry a Souticemi překročili rychlost, zřejmě nedostanou pokutu. Z 23 tisíc takových zahraničních šoférů pokutu dostal jen zhruba každý jedenáctý. České televizi to sdělil starosta Vlašimi, pod kterou úsek spadá. Řidiči přitom musí pokutu dostat do jednoho roku od toho, co je radary změřily. Jinak bude jejich přestupek promlčen.

Od dubna do září na měřeném úseku D1 u Vlašimi překročilo rychlost 58 tisíc řidičů, téměř polovina – 23 tisíc – byli cizinci. Zatímco domácí řidiči jsou už obesláni, do ciziny úřad poslal necelé dva tisíce pokut.

„Je pravděpodobné, že se všechny pokuty nestihnou během roční lhůty rozeslat,“ uvedl Luděk Jeništa, starosta Vlašimi, pod kterou v minulém roce spadalo úsekové měření na D1 mezi Psáry a Souticemi. Stále jim totiž chybí odeslat přes 21 tisíc pokut neukázněným řidičům ze zahraničí. Na doručení pokuty má však úřad pouze rok od chvíle, kdy byl přestupek spáchán, poté bude promlčen. 

„Nečekali jsme takové množství cizinců,“ přiznal starosta Vlašimi,  „U takových případů musíme provozovatele vozidla hledat ručně kousek po kousku v evropském registru vozidel,“ vysvětluje pomalé tempo ředitel odboru dopravy ve Vlašimi Jiří Vondruška s tím, že do toho úřad ještě musí řešit druhé výzvy českým řidičům, kteří napoprvé nezaplatili. 

Město kvůli úsekovému měření nabralo tři úředníky, kteří se teď přestupkům z D1 věnují. Další nabíraní se podle Jevišty nechystá. Úřad na to podle něj nemá prostory, musel by například nakupovat počítačové vybavení nebo kvůli rostoucímu počtu zaměstnanců nabrat i někoho na finanční oddělení. „Je to otázka návratnosti,“ dodal. Město na pokutách zatím vybralo 25 milionů, podle předchozí dohody s ŘSD a ministerstvem dopravy je investuje do bezpečnosti na silnicích.

Pokutami je zavalený i úřad ve Velkém Meziříčí, pod který spadalo další úsekové měření na D1, a to mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou. Z 22 tisíc přestupků, které tam radary naměřily od října 2017 do ledna letošního roku, jich zatím úřad zpracoval zatím asi pět tisíc. Jiří Pospíchal, ředitel tamního odboru dopravy, ale věří, že stihnou během roční lhůty obeslat všechny řidiče i když přiznává, že ti zahraniční je výrazně zdržují.