Milan Štěch: Vztah s prezidentem je chladný. Nemůžu mlčet, když se mluví o vyhladovění Senátu

Štěch v Interview ČT24: Naše vztahy s prezidentem jsou chladné (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Milan Štěch by si přál korektní vztahy mezi představiteli ústavních institucí, vztah s prezidentem Milošem Zemanem však označuje za „chladný“. Nedostal ani pozvánku na Hrad na jmenování Babišovy vlády, ačkoliv je druhým nejvyšším ústavním činitelem země. Sám Štěch ale hlavu státu opakovaně kritizoval a podle svých slov nemůže mlčet, když prezident opakovaně prohlašuje, že by se měl Senát nechat vyhladovět.

„Když začaly útoky na vládu, která si podle mého vedla dobře, zejména na Bohuslava Sobotku, tak jsem mu své poznatky sděloval a tam si myslím, že se začaly vztahy horšit,“ popisoval předseda Senátu v Interview ČT24 moment, kdy se začaly vztahy s Milošem Zemanem horšit. 

Dvojí neúčast na Hradě

Štěch nedostal z Hradu pozvánku na jmenování vlády Andreje Babiše, což do té doby patřilo ke koloritu této události. „Ani mi nevadilo, že jsem nebyl pozvaný na jmenování vlády,“ říká předseda Senátu s odůvodněním, že se mu příliš nezamlouvala předvolební kampaň před parlamentními volbami na podzim loňského roku.

Štěch pak letos v lednu odmítl přijít na tradiční novoroční oběd ústavních činitelů s prezidentem. Podle svých slov totiž nedostal pozvánku hned na začátku roku, tak jako obvykle. „A kdyby pan Ovčáček začátkem roku neprohlašoval, že oběd nebude, protože pan prezident je zaneprázdněn, přijal bych to, a kdybych pozván byl, určitě bych na Hrad šel,“ komentuje situaci Štěch.

Když ovšem dostal pozvánku bezprostředně po prvním kole prezidentské volby, považoval to Štěch za náhlou změnu pozice. „Že jde o takový pokus i mě zatáhnout do volební kampaně. Řekl jsem, že kdykoli rád přijdu po volbách,“ zopakoval svůj postoj. Dodal, že žádnou další pozvánku dosud neobdržel. „Možná že ještě přijde, a když nepřijde, tak se zas tak moc nestane,“ konstatoval Štěch v Interview ČT24.

Okamura byl podle Štěcha mlčící senátor, který se nezapojoval

Sám zastává přesvědčení, že vztahy mezi ústavními institucemi mají být slušné, věcné a pragmatické ve prospěch České republiky. Napětí ale podle něj nevzniká jen na osobní bázi. „Ale když představitel jedné ústavní instituce, v tomto případě prezident republiky opakovaně, veřejně a vážně prohlašuje před občany naší země, že by se druhá ústavní instituce měla nechat vyhladovět, nemůžu k tomu mlčet,“ zdůraznil předseda horní parlamentní komory.

Štěch si je jist, že kdyby něco podobného prohlásil směrem k Hradu, bude čelit velké kritice. Miloš Zeman podle něj kritikou ústavní instituce rozkolísává ústavní systém, což učinil prezident opakovaně. Současné vzájemné vztahy označuje Milan Štěch za chladné. Prezidenta ale respektuje a jsou schopni spolu hovořit.

 Slova o „vyhladovění Senátu“ si nedávno od Zemana vypůjčil i předseda SPD Tomio Okamura. „Pan Okamura byl, skoro bych řekl, mlčící senátor a do práce Senátu, když v něm byl, se prakticky nijak výrazně nezapojil. Měl by se nejdřív ohlédnout za svým působením,“ doproučil Štěch předsedovi třetí nejsilnější sněmovní frakce.