Kdo může za předražený justiční palác v Brně? Krajský soudce Pořízek ne, řekl soud

Olomoucký vrchní soud pravomocně zprostil bývalého předsedu Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka obžaloby v souvislosti s předraženou stavbou brněnského justičního areálu. Potvrdil tak rozsudek ostravského krajského soudu z roku 2016, proti kterému se odvolal žalobce. Podle něj dlouholetý předseda soudu část stavby zadal firmě bez výběrového řízení, čímž způsobil státu škodu přesahující 35 milionů korun. Odvolací soud však nepovažuje žalovaný skutek za trestný čin.

Bývalý předseda se zodpovídal ze zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku, za což mu v případě prokázání viny hrozilo tři až deset let vězení.

„Z provedeného dokazování nebylo prokázáno, že by pan doktor Pořízek nejednal s péčí řádného hospodáře, spíše naopak. Ze stanoviska generálního projektanta vyplynula potřeba dostavby obou budov zároveň, jinak by zde vznikaly vícenáklady,“ uvedl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Žalobce Ladislav Hruban žádal zrušení rozsudku a vrácení kauzy zpět k ostravskému krajskému soudu. „Jediným a vhodným postupem obžalovaného mělo být zadání výběrové řízení, které by bylo otevřené pro ostatní účastníky, na základě kterého by byla možnost posoudit podmínky,“ zopakoval u soudu žalobce.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vinu Pořízek od počátku odmítal, podle něj naopak řadu prostředků ušetřil a poukázal na to, že budova nyní slouží svému účelu. „Cítím se poškozen, protože proti mně je již deset let vedeno trestní stíhání. Jsem nevinen, žádné trestné činy jsem nespáchal ani úmyslně, ani z hlediska nedbalosti,“ dodal s tím, že bude po státu požadovat odškodnění za nemajetkovou újmu.

Justiční areál v Brně byl dokončen v roce 2009. Původně měla stavba stát 805 milionů korun, vzrostla však na 1,674 miliardy. Tuto investici schválilo i Ministerstvo spravedlnosti, nakonec se ale celkové náklady vyšplhaly až k částce 1,938 miliardy. Už v roce 2008 vydal Nejvyšší kontrolní úřad zprávu, podle které byly stavba a příprava investice předražené.

Kauza justičního areálu se řeší již léta

Bývalého dlouholetého šéfa brněnského krajského soudu Pořízka obvinila policie na podzim roku 2012. Podle žaloby Pořízek během stavby zadal bez výběrového řízení firmě IMOS Brno dvě dílčí zakázky související se stavbou budovy pro státní zastupitelství, obě předražené.

Po obvinění byl zproštěn funkce soudce a předsedy soudu, později ale tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) rozhodla, že soudit může i nadále.

Ostravský soud případ projednal v roce 2014 a trestní stíhání zastavil. Vrchní soud v Olomouci ale rozhodnutí v květnu 2015 zrušil a nařídil opětovné projednání případu. Pořízek si za postavením budovy celou dobu stál. Při odchodu z funkce předsedy soudu uvedl, že díky stavbě justičního paláce vzniklo moderní a příznivé pracovní prostředí.