Babišův výrok o objednaném stíhání? Jde o osobní zoufalství, hájila premiéra exministryně spravedlnosti

Helena Válková v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Jde o projev osobního zoufalství člověka, který je přesvědčen o své nevině, a ne o podrývání věrohodnosti české justice. Tak hodnotí poslankyně za ANO a exministryně spravedlnosti Helena Válková páteční kontroverzní výrok premiéra v demisi a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten při jednání sněmovny o jeho vydání v kauze Čapí hnízdo řekl:  „Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení.“

Válková to vnímá jako součást Babišovy rétoriky, kdy je přesvědčen, že se ničeho nedopustil. Projednávání případu si pak podle ní nedovede vysvětlit jinak než tak, že si to musel někdo objednat. 

 „Chápu ten výrok jako projev osobního zoufalství nad tím, že se dostal do situace, kdy ví, že nic neudělal. Myslí si to, je o tom přesvědčený a teď tam stojí jako na pranýři. A musí tu situaci nějakým způsobem prožít a přežít,“ uvedla v pořadu Interview ČT24. 

Na dotaz moderátorky pořadu Zuzany Tvarůžkové, zda to nepodrývá právní stát v Česku, uvedla bývalá ministryně, že sama by takový výrok nepronesla. Na obhajobu Babiše dodala, že on není právník a „rozhodně to nepronesl s tímto záměrem a dovedu ho pochopit“.  

S výrokem nesouhlasí policie ani státní zastupitelství

Babišova slova odmítla policie i státní zastupitelstvo. Policisté vždy postupují podle platných zákonů a jejich práci dozorují státní zástupci, zdůraznila mluvčí policejního prezidia Iveta Skupien. 

Proti Babišovu výroku se ohradil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Nepodložená politická prohlášení o vyšetřování podle něj podrývají důvěryhodnost justice, která nemá možnost se bránit.

Zeman k Babišově výroku
Zdroj: ČT24

Válková k tomu dodala, že s Pavlem Zemanem souhlasí a v jeho pozici by řekla to samé. „Jasně formuloval principy právního státu, kde se musíme obrátit na státní orgán, pokud máme pochybnosti a důkazy, a žádat, aby vyšetřil takové spiknutí“. 

Exministryně spravedlnosti také podotkla, že teď Babiš jedná více jako člověk než jako premiér. Pokud by měl v případu nějaké důkazy, tak se má určitě obrátit na státní zastupitelství. „Pokud to bylo projevem psychického rozčarování nad průběhem kauzy, tak samozřejmě ne,“ řekla Válková. 

Válková také v Interview zopakovala výhrady Babiše přímo k Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). „Obávám se, jak jsem si nastudovala některé případy, které se dostávají na veřejnost s kritikou OLAFu, že i on se někdy dopouští chyb. Jestli se tady (v kauze Čapí hnízdo) dopustil chyby, zatím nevím. Ale rozhodně bych mu nedávala nějaký patent na moudrost a neomylnost. To v žádném případě,“ zdůraznila poslankyně za ANO. Na rozdíl od premiéra se ale domnívá, že je OLAF nezávislý.  

Hlasování ve sněmovně: Forma morální podpory

Válková v pátek hlasovala proti vydání Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Celkově tak učinilo 69 poslanci za hnutí ANO, ačkoliv při minulém projednávání policejní žádosti o vydání Babiše a Faltýnka se poslanci hnutí zdrželi: podle svých slov to považuje to za formu morální podpory.

Jako členka mandátového a imunitního výboru měla Válková možnost seznámit se s obsahem vyšetřovacího spisu i s originálním zněním zprávy OLAF v angličtině. Podle jejího názoru ve spisu důkazy proti Babišovi s Faltýnkem nejsou. „Oni tam nejsou zmiňováni, oni nejsou ti, kteří poskytovali nepravdivé nebo zkreslené údaje,“ řekla.