Na soudkyni, která tajila kontakty s fotbalovým bossem Peltou, míří kárná žaloba

Události: Za kontakty s Peltou míří na soudkyni kárné řízení (zdroj: ČT24)

Vedení Obvodního soudu pro Prahu 9 se chystá podat kárnou žalobu na soudkyni Sylvu Mašínovou. Soudkyně neuvedla, že byla v kontaktu s někdejším šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou.

Mašínová přitom rozhodovala spor Peltova někdejšího spolupracovníka Romana Berbra. Kárný návrh na ni míří kvůli tomu, že účastníky řízení na tyto kontakty neupozornila. Justici o nich informovala až policie. České televizi to řekl předseda nadřízeného Městského soudu v Praze Libor Vávra.

„Byl jsem informován předsedkyní Obvodního soudu pro Prahu 9, že tamní vedení soudu na kárném návrhu proti kolegyni Mašínové pracuje,“ řekl ČT Vávra s tím, že návrh by měl být dopsán a odeslán na Nejvyšší správní soud v tomto či příštím týdnu.

Podle něj výtky míří na to, že soudkyně neupozornila na své vazby účastníky sporu, který rozhodovala. „Kolegyně rozhodovala ve věci, kde nepochybně zainteresovanými byli lidé kolem vedení fotbalového svazu a ona nedala najevo účastníkům, že zná některé jiné lidi blízce z tohoto prostředí, takže mohla být vnímána jako podjatá, a to je velmi závažná okolnost,“ říká Vávra.

Soudkyně Sylva Mašínová
Zdroj: ČT24

Česká televize se soudkyni Mašínovou snažila kontaktovat. O případu se ale bavit nechce. „Sama soudkyně Sylva Mašínová se k celému případu v tuto chvíli nebude jakkoliv vyjadřovat,“ reagoval mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Lukáš Bernat.

Její rozsudek nadřízený soud zrušil

Nadřízení Mašínové se případem začali zabývat kvůli informacím od policie. Detektivové totiž prověřovali, zda nedošlo k ovlivňování soudního sporu – v něm místopředseda Fotbalové asociace Roman Berbr žaloval bývalého fotbalového rozhodčího za jeho výroky. A verdikt Mašínové přisvědčil Berbrovi. Nakonec nadřízený soud její rozsudek zrušil a případ musel dostat jiný soudce.

Policie v případu nikoho neobvinila. „Tato věc byla odevzdána ke kárnému projednání. Prověřováním se nepodařilo zjistit, že by došlo ke spáchání konkrétního trestného činu. Mohlo dojít k porušení povinnosti soudce, proto veškeré informace předal náš útvar všem osobám, které mohou podat kárnou žalobu,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Vávra pak také upozornil, že důkazy svědčí jen o tom, že Mašínová při soudním zasedání neupozornila na své kontakty s Peltou. „Míra důkazů odpovídá pouze tomu, že neřekla, že by mohla být podjatá. Kdyby existovaly indicie, že rozhodla cíleně ve prospěch někoho či na něčí přímluvu, tak by byla stíhána trestně. Ale policie takové důkazy k dispozici evidentně neměla,“ dodal Vávra.

Jak už uvedl Český rozhlas, Pelta Mašínové podle detektivů v minulosti zajišťoval fotbalové zahraniční zájezdy nebo permanentku na lyžování. Pelta odmítá, že by se snažil zasáhnout do rozhodování soudu.„Odmítám, že bych soudkyni jakkoliv ovlivňoval. Znám ji dlouhodobě ze sportu. Její pracovní věci jsme nikdy neřešili,“ uvedl Pelta minulý týden.

Pravidla pro kárná řízení chce ministr Pelikán sjednotit

Počet zahájených kárných řízeních proti soudcům se v roce 2017 oproti dvěma předchozím letům zvýšil. Postih hrozí například soudkyni Heleně Králové, která je známá především z kauzy Jany Nečasové.

Kárné řízení vede také senát Nejvyššího správního soudu v Brně s ústeckým soudcem Reném Příhodou, který v písemném vyhotovení svého rozsudku zcela změnil verdikt vyhlášený ústně. Příhoda to popírá, kárný senát chce v jeho případě rozhodnout ve středu.  

Pravidla pro kárná řízení by šéf justice Robert Pelikán (ANO) rád sjednotil. „Chtěli bychom zavést příkladné skutkové podstaty a pro ně stanovit orientační sazby. Dnes je tam jediná sazba,“ vysvětlil Pelikán. Nově by se potrestaní soudci mohli proti rozhodnutí kárného senátu například i odvolat, což dnes nejde.

Zahájená kárná řízení
Zdroj: ČT24/Ministerstvo spravedlnosti