Zdanění církevních restitucí se vždy vytahuje jako králík z klobouku, myslí si biskupský sekretář

Stanislav Přibyl v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl kritizuje fakt, že vláda podpořila návrh KSČM na zdanění finančních náhrad církvím za nevydaný majetek. Pokud by se tak stalo, došlo by k porušení principů právního státu, uvedl v pořadu Interview ČT24. Stejně jako vláda předpokládá, že konečné slovo by pak měl Ústavní soud.

Jak Stanislav Přibyl přiznal, nepřekvapilo jej, že se úvahy o zdanění církevních restitucí vrátily znovu do hry. Považuje to za evergreen povolebních vyjednávání. „Jak ve varieté. Vždycky, když je potřeba, tak se tato otázka vytáhne jako králík z klobouku“. 

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nutná korekce, protože náhrady církvím jsou údajně vyšší, než měly být. Církve by tak ze dvou miliard ročně mohly přijít téměř o 400 milionů korun. Úvahy o zdanění se vedly již při vzniku minulé vlády v roce 2013 a to z iniciativy ČSSD. Hnutí ANO by je podpořilo, neprošly však kvůli odporu třetího koaličního partnera, KDU-ČSL. 

Současné spojení hnutí ANO s KSČM v této věci považuje Přibyl za politický kapitál, který se může hodit pro různá povolební vyjednávání. „Ale právě proto, že je to z právního hlediska nemožné, nespravedlivé, tak je to kapitál velice laciný,“ domnívá se. 

Řekl, že u majetku, který bylo možné fyzicky vydat, již církve a náboženské společnosti většinu dostaly. Řeší se jen zbytky, kde jsou právní nejasnosti a probíhají soudy. U finančních náhrad, které jsou v šestém roce vyplácení, dostává římskokatolická církev ročně 1,6 miliardy. Tato církev má podle Přibyla celkově dostat 49 miliard korun. 

„Začínáme investovat, abychom se mohli postavit na vlastní nohy a sloužit společnosti,“ poznamenal. 

Návrh na zdanění církevních restitucí
Zdroj: ČT24/návrh KSČM/výpočet ČT

Zákon z roku 2012 považuje Přibyl za zafixovaný konsensus, podepřený výpočty a závěry expertních komisí. „Ta věc je vyřešená a teď se to zpochybňuje, to mi nepřipadá profesionální,“ řekl.

Na otázku moderátorky pořadu Zuzany Tvarůžkové, co by přál české společnosti, odpověděl „trochu klidu“. Má dojem, že je v ní příliš mnoho nezdravého napětí. Domnívá se, že základ je v tom, že slovo a čin nejsou v souladu, něco jiného říkáme a něco jiného se děje. „Tady bychom se měli každý nad sebou zamyslet,“ dodal.

Čím víc je někdo vidět, čím více je někdo reprezentantem, tím víc by na něj měly být kladeny tyto nároky, protože my si z těchto lidí bereme vzory, poznamenal generální sekretář České biskupské konference.

obrázek
Zdroj: ČT24