Náš program je pro všechny, řekl Babiš. Jednání o důvěře ale poslanci odložili o týden

Až v příštím týdnu bude pokračovat schůze, při které by měli poslanci hlasovat o důvěře vládě Andreje Babiše (ANO). Po večerním přerušení pro jednání mandátového a imunitního výboru poslanci odročili na návrh předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury zbytek schůze až na úterý. Během dne vystoupil ve sněmovně prezident republiky a premiér představil poslancům hlavní úkoly svého menšinového jednobarevného kabinetu. V téměř hodinovém projevu se také ohradil proti tvrzením, že ohrožuje demokracii, a slíbil, že bude poslancům naslouchat. Zástupci ostatních stran však program i vládu kritizují a podpořit ji nechtějí.

On-line přenos

Důvěra - Babišova vláda

  • 23:14

    Shrnutí:

    - Poslanci jednání o důvěře vládě nedokončili, schůze je přerušena do úterý 14 hodin, tedy téměř na týden.

    - Před pokračováním jednání o důvěře vládě vydá mandátový a imunitní výbor své doporučení k vydání Babiše a Faltýnka.

    - Na úterním jednání výboru vystoupí i bývalý policista Jiří Komárek.

    - Opozice by chtěla, aby před hlasováním o důvěře proběhlo i hlasování pléna o vydání.

  • 22:49

    Ústavní právník Jan Kudrna se domnívá, že v případě, že by nastoupil nový prezident, mohly by pokusy o jmenování vlády začít od začátku.

  • 22:46

    Ústavní právník z Právnické fakulty UK Jan Kudrna se domnívá, že jednání o nové vládě by v případě nevyslovení důvěry mělo být co nejkratší.

Před osmou večer poslanci ve výrazné shodě – proti byli jen komunisté – schválili návrh na přerušení schůze sněmovny do úterý 16. ledna do 14 hodin. Zbyněk Stanjura (ODS), který přerušení schůze navrhl, to zdůvodnil tím, že mandátový a imunitní výbor potřebuje více času na jednání, které začalo během přestávky schůze po sedmé večer. „A jednací den končí v 21 hodin,“ upozornil Stanjura, který považuje výsledek dne za „manažerské selhání“ ANO, které ani nenavrhlo pokračování jednání po 21. hodině.

Události, komentáře: Poslanci nedokončili jednání o důvěře, schůzi naboural výbor s Čapím hnízdem (zdroj: ČT24)

Předseda sněmovny a poslanec ANO Radek Vondráček však míní, že v té době již „jednání o programovém prohlášení a důvěře vládě nebyla možná“. Proto se také ANO k návrhu na přerušení schůze připojilo. V Událostech, komentářích přiznal, že původně považoval avizované jednání výboru za pouhou technikalitu, nečekal, že schůzi rozbourá. „Byli jsme připraveni hlasovat po 21. hodině, byla vysoká pravděpodobnost skončit jednání dnes,“ zdůraznil.

Také předseda klubu ČSSD Jan Chvojka však považuje přerušení schůze za „velkou ostudu“ hnutí ANO. Naopak předseda KSČM Vojtěch Filip je vnímá jako „čistou obstrukci, kterou organizovala ODS“ s tím, že stačilo prodloužit jednání po 21. hodině.

Při návrhu na přerušení schůze uvedl Stanjura, že jiný den než v úterý nepovažuje za vhodný pro pokračování schůze, protože čtvrtek je určen interpelacím, v pátek pak začínají prezidentské volby. Naopak podle Vojtěcha Filipa mohly být interpelace součástí schůze věnované důvěře.

Výbor se sešel kvůli návrhu ANO a SPD na pozvání dalších lidí k jednání o žádosti o vydání Andreje Babiše a místopředsedy jeho hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek se zmínil například o bývalém policistovi Jiřím Komárkovi.

UDÁLOSTI: Sněmovní maraton o důvěru Babišově vládě (zdroj: ČT24)

„Neohrožujeme demokracii,“ ujišťoval Babiš poslance

Dopoledne na schůzi Poslanecké sněmovny, která jedná o důvěře Babišově vládě, vystoupil prezident republiky, po něm představil premiér svoji vládu a její program. „Je nesmysl říkat, že ohrožujeme demokracii. Chceme ji rozvíjet,“ uvedl Babiš. Kabinet podle něho „maká“ a projednává objektivně poslanecké i senátní předlohy. Uvedl také, že vláda chce vylepšit život obyvatel. Česko podle něj má na to, aby se vrátilo „do první ligy v Evropě“.

Při představování programových priorit vycházel v projevu ze šesti strategických směrů, jak jsou popsány na prvních stranách vládního programu. Vedle Evropské unie, investic a bezpečnosti mluvil Babiš také o digitalizaci státní správy, o důchodové reformě a o reformě státu.

Slíbil také důchodovou reformu, rychlejší přípravu dálnic a vysokorychlostních tratí i investice do jaderné energetiky. Podle premiéra je program velmi dobrý. „Uděláme vše pro to, abychom ho plnili,“ dodal.

„My máme program pro všechny, a proto si myslím, že byste nás ve finále měli podpořit,“ podotkl závěrem Babiš. Jeho kabinet ale důvěru téměř s jistotou nezíská, ostatní strany deklarovaly, že budou hlasovat proti. „Pokud tu důvěru dneska nedostaneme, tak uvidíme, jak bude dál,“ uvedl ministerský předseda, který má od prezidenta Miloše Zemana slíbený i druhý pokus o sestavení kabinetu.

Vládu žádná ze stran podpořit nechce

Sněmovní strany se ale menšinovou jednobarevnou vládu ANO podpořit nechystají. ODS, ČSSD, SPD i KDU-ČSL obvinily ANO, že se vůbec nepokusilo o vytvoření většinové vlády, kterou považují za vhodnější uspořádání. Strany také kritizovaly program vlády.

Podle úřadujícího šéfa ČSSD Milana Chovance připomíná Babišův „program pro všechny“ pohádku o tom, jak pejsek s kočičkou pekli dort. „Všichni mají slíbeno vše, a nikdo nedostane nic,“ uvedl. Ke slibu zvyšovat důchody Chovanec podotkl, že právě ANO v minulé koaliční vládě Bohuslava Sobotky vystupovalo proti valorizaci penzí. 

Vláda si podle něj podporu ani nesnažila vyjednat. „Žádná vážná jednání o vládě se nevedla, byl to v podstatě diktát ANO a Andreje Babiše, jak vládu sestavit personálně i po stránce programového prohlášení,“ řekl Chovanec. 

Také podle šéfa klubu TOP 09 Miroslava Kalouska je programové prohlášení vlády jako bonboniéra, ze které si má každý vybrat to, co chce. „Vemte si nugát, vemte si griliáš, vždyť jsme tady pro všechny,“ glosoval Kalousek. Babišova vláda však podle něj sliby plnit nehodlá a chystá „šmírovací stát“.

Vadí mu také, že „poprvé v historii žádá o důvěru agent komunistické Státní bezpečnosti“. Kalousek kritizoval i prezidenta Miloše Zemana, který přišel Babiše do sněmovny podpořit. „Lhář nám doporučuje někoho, o kom víme, že lhal, a je podezírán z toho, že i kradl, a my mu máme věřit,“ podivil se Kalousek v narážce na kauzu Čapí hnízdo. 

ODS podle předsedy Petra Fialy vládu nepodpoří, neboť se na ní domluvili jen Zeman a Babiš, aniž by usilovala o většinu ve sněmovně. Vítězné ANO vyjednávalo s dalšími stranami podle něj jen formálně a pokud by získal kabinet důvěru, hrozilo by vychýlení moci v Česku, soudí Fiala.

„Naši voliči nám nedali mandát, abychom zaštítili jednobarevnou menšinovou vládu ANO,“ dodal Fiala. Občanským demokratům se podle něho nelíbí ani její program. V některých částech je vágní, v dalších málo ambiciózní a v jiných zcela nepřijatelný, uvedl.

Poslankyně ODS Miroslava Němcová ovšem v Událostech, komentářích poznamenala, že jí celé jednání sněmovny připomínala stínové divadlo vzhledem k očekávanému výsledku. Připomněla, že nelze očekávat, že by vláda získala důvěru, a tedy že by mohla naplňovat představený program.

Podle lídra Starostů a nezávislých Jana Farského by měl Babiš uznat, že ho tíží kauzy z minulosti a že nemůže být důvěryhodným premiérem. Farský zmínil jeho vedení ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti, privatizaci Unipetrolu i dotace na farmu Čapí hnízdo. „Mě minulost premiéra stále straší,“ řekl. Soudí také, že Babiš by v souvislosti s případy mohl využít, až zneužít svého postavení. „Nezlobte se, ale já mu zkrátka nevěřím,“ dodal.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že vláda by mohla mít přídomek „slibem nezarmoutíš“. A třebaže Piráti s kabinetním programem v dílčích bodech souhlasí, nevěří, že by vláda měla vůli svůj program prosazovat. „Voličům jsme slíbili, že situace, která po volbách nastala, brání Pirátům, aby této jednobarevné vládě dali důvěru. Budeme hlasovat proti,“ dodal Bartoš.

Zády se k vládě postavili i křesťanští demokraté. „Nevidíme žádný důvod, proč bychom měli podporovat menšinovou vládu. Obzvláště proto, že vyjednávání o vzniku koalice, alespoň v případě KDU-ČSL, se dá počítat na minuty,“ sdělil stranický šéf Pavel Bělobrádek.

Lidovci podle něj koalici s ANO nikdy neodmítli, mají ale podmínky pro vyjednávání – mj. to, aby v kabinetu nebyl nikdo trestně stíhaný, což by vylučovalo účast Babiše. Šéf ANO však na své účasti ve vládě trvá.

Hnutí SPD podle šéfa Tomia Okamury vládu nepodpoří proto, že nebylo přizváno do kabinetu (ANO spolupráci s SPD na vládní úrovni vytrvale odmítá). Podle druhého muže hnutí Radima Fialy SPD vadí i personální obsazení některých ministerstev.

KSČM podle předsedy Vojtěcha Filipa nemůže podpořit vládu kvůli tomu, že její program nenaplňuje všechny důležité záměry komunistů. Filip sice ocenil, že kabinet chce připravit zákon o obecném referendu, chybí mu ale termín a závazek, že norma bude pro kabinet prioritou. Kritizoval i to, že vláda chce vysílat vojáky do zahraničních misí bez rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Původně byli komunisté jediní, kteří toleranci vlády za určitých podmínek připouštěli, v úterý ale oznámili, že vládu nepodpoří.  

Mandátový a imunitní výbor se sešel při večerní přestávce

Již dopoledne poslanci Pirátů a STAN neprosadili návrh, aby se sněmovna ještě před jednáním o vyslovení důvěry vládě Andreje Babiše zabývala jeho vydáním ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. Postup podpořilo 65 přítomných poslanců, 115 jich bylo proti.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš návrh zdůvodnil tím, že je zásadní rozdíl, zda by sněmovna hlasovala o důvěře vládě premiéra, který je, nebo není trestně stíhaný. Podle šéfa frakce STAN Jana Farského není důvod, aby se projednávání policejní žádosti o vydání Babiše a Faltýnka protahovalo a oba aktéři kauzy se schovávali před spravedlností.

Faltýnek navrhovaný postup zpochybnil, když připomněl listopadové usnesení dolní komory, která projednávání policejní žádosti odročila do té doby, než její posuzování uzavře mandátový a imunitní výbor.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa by rozhodování sněmovny o vydání poslanců ke stíhání bez stanoviska výboru znamenalo „posun k revolučnímu právu“. Rovněž SPD chce vyčkat podle předsedy poslanců hnutí Radima Fialy na stanovisko výboru. „Měli bychom dodržovat zajeté procedury,“ přidal se předseda klubu ČSSD Jan Chvojka.

Šéf frakce ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že pro sněmovnu by bylo lepší mít před debatou o vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání stanovisko výboru. Nadnesl, že poslanci by mohli dnešní schůzi k důvěře vládě přerušit. „Je to jiná cesta, stejný cíl,“ dodal.

Večer se však situace vyhrotila, když se objevila zpráva o svolání jednání mandátového a imunitního výboru o žádosti o vydání po skončení schůze sněmovny. Schůzi výboru iniciovali podle člena výboru Marka Výborného (KDU-ČSL) členové za hnutí ANO a SPD. „Chtějí zvát na úterní jednání další osoby. Odmítám překračovat mandát výboru stejně jako pokusy o skryté obstrukce. Nejsme vyšetřovatelé,“ uvedl.

Jakub Michálek (Piráti) reagoval návrhem, aby si sněmovna vzala dvouhodinovou přestávku, během které by se výbor sešel. S tím však neuspěl. Lidovci pak ale požádali o hodinovou přestávku, a tehdy se již výbor sešel, což byla předehra k odročení samotné schůze do příštího týdne.

Mandátový a imunitní výbor v úterý projednávání žádosti o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání přerušil. Oba se totiž z jednání omluvili a chtěli čas na prostudování závěrů vyšetřovatelů OLAFu.

obrázek
Zdroj: ČT24