Nejvyšší soud zrušil verdikt, který osvobodil exprimátora Thomu v kauze IT služeb

Nejvyšší soud zrušil verdikt, kterým byl osvobozen bývalý českobudějovický primátor Juraj Thoma v kauze IT zakázek. Případem se musí znovu zabývat pražský vrchní soud. Ten už jednou Thomu osvobodil, předtím ho totiž krajský soud poslal na pět let za mříže kvůli zneužití pravomoci. Podle obžaloby měl Thoma podepsat dodatek na IT služby pro České Budějovice bez vědomí radních a bez výběrového řízení.

Počátky kauzy sahají do roku 2010, kdy České Budějovice prodloužily smlouvu na provozování počítačových serverů se společností Bit Servis. Dodatek k původní smlouvě měl hodnotu 37 milionů korun. Thoma však pochybení odmítal, za zásadní považoval, že rada schválila původní smlouvu z roku 2007.

Krátce po podpisu dodatku a jen pár měsíců před volbami v roce 2010 byl potom Juraj Thoma odvolán z primátorské funkce, a to i hlasy ODS, jejímž členem tehdy byl. Thoma potom přestoupil do hnutí Občané pro Budějovice, s ním ve volbách zvítězil a do funkce se vrátil.

Další jeho období ve vedení města však již poznamenalo trestní stíhání a později i soudy. Poprvé policie Thomu obvinila v roce 2012, státní zástupce však toto stíhání zastavil. V následujícím roce však přišlo druhé obvinění, které vedlo až k rozsudku pěti let vězení vyřčenému loni v lednu.

Vrchní soud: Thoma je původně archeolog, nikoli právník

Tento verdikt pak ale zrušil pražský vrchní soud a bývalého primátora pravomocně osvobodil. Thoma odkazoval na stanovisko pracovníků odboru informačních technologií i právníků, kteří jej utvrzovali v tom, že při podpisu dodatku postupuje správně. Kladné stanovisko dostal také od náměstkyně, která měla IT na starost. Zdůraznil, že se na jeho přípravě nijak nepodílel: nedal pokyn k jeho vypracování ani se nezúčastnil žádných jednání s dodavatelskou firmou, což potvrdili svědci.

Vrchní soud s Thomou souhlasil. „Nebylo prokázáno úmyslné zavinění obžalovaného, a proto nalézací soud pochybil, když obžalovaného uznal vinným úmyslným trestným činem zneužití pravomoci úřední osoby,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Vladimír Vočka.

Bývalý primátor se podle něj nedopustil ani žádného jiného trestného činu. Vrchní soud konstatoval, že se českobudějovický krajský soud ve svém rozsudku opíral o spekulace o sice možných, ale neprokázaných skutečnostech.

Vrchní soud také zdůrazňoval, že policie či státní zástupci nemohou od starostů či primátorů očekávat, že se budou bezvadně orientovat v právních otázkách. Vzniká tak začarovaný kruh, ve kterém se politici ztrácejí. Jak odvolací senát připomněl, sám Juraj Thoma je profesí archeolog, nikoliv právník.

Nejvyšší státní zástupce: Obžalovaní by se mohli hájit, že nejsou právně vzdělaní

Proti tomuto verdiktu však podalo státní zastupitelství dovolání, když vrchnímu soudu vytknulo libovůli. Zcela prý přehodnotil závěry krajského soudu, aniž významně doplnil dokazování. „Nejvyšší soud přikázal vrchnímu soudu, aby věc znovu projednal a rozhodl,“ uvedla ve středu mluvčí NS Ivana Vobejdová. Odůvodnění zatím soud nezveřejnil.

Dovolání podepsal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman: Thoma podle něj musel vědět, že svým jednáním může porušit zájem chráněný trestním zákonem. Podle dovolání šlo přinejmenším o zavinění ve formě eventuálního úmyslu. 

Zeman zároveň varoval před nebezpečným precendentem. U majetkových trestných činů by se obžalovaní, třeba členové různých statutárních orgánů, mohli hájit tvrzením, že si nezjišťovali všechny související okolnosti a normy a „pouze“ podepsali určité smlouvy. Případně by mohli tvrdit, že nejsou právně vzdělaní, a tak nebyli schopni dostatečně posoudit zákonnost smluv a správnost zvoleného postupu.

Thoma reagoval na verdikt Nejvyššího soudu s tím, že důrazně odmítá, že by spáchal jakýkoli trestný čin. Věc prý ale nemůže více komentovat, protože nezná důvody rozhodnutí soudu. 

Juraj Thoma se sice narodil v roce 1969 v Nitře, ale po vystudování archeologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pracoval v Památkovém ústavu v Českých Budějovicích.

V 90. letech vstoupil do ODS a v roce 1998 se na její kandidátce dostal do městského zastupitelstva. O čtyři roky později se stal náměstkem primátora a po dalších volbách stanul v čele města. S krátkou přestávkou v roce 2010 byl primátorem osm let. Od roku 2014 je opět řadovým zastupitelem.

V roce 2010 vystoupil Thoma z ODS kvůli rozporům v místní organizaci a založil hnutí Občané pro Budějovice. Jeho předsedou byl do roku 2015.

Juraj Thoma
Zdroj: David Veis/ČTK

Za podpis smlouvy na IT služby čelil Juraj Thoma spolu s bývalým vedením města také občanskoprávní žalobě. Tu podala v roce 2015 městská rada, která požadovala uhrazení pokuty 1,3 milionu korun. Sankci magistrátu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Soudy ale nakonec rozhodly, že bývalé vedení města pokutu platit nemusí.