Exmanažeři MUS ve Švýcarsku neuspěli s odvoláním. U tří z nich ale soud přezkoumá výši trestů

Události: Švýcarský soud v kauze MUS na odvolání exmanažerů neslyšel (zdroj: ČT24)

Švýcarská nejvyšší soudní instance v hlavních bodech odmítla odvolání pěti odsouzených v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). U tří odsouzených ale musí federální trestní soud znovu přezkoumat výši pokut a trestů. S odvoláním naopak uspěla Česká republika, která může být k případu připuštěna jako účastník sporu. Praze se tak otevírá šance dostat se ke čtrnácti miliardám, které byly zabaveny švýcarskou prokuraturou.

Spolkový soud zamítl odvolání proti trestu u Antonína Koláčka a Petra Krause. V případě Oldřicha Klimeckého, Jiřího Diviše a Marka Čmejly musí o trestu znovu rozhodnout Federální trestní soud v Bellinzoně.

„Rozsudek byl v některých zásadních částech zrušen a vrácen k dalšímu řízení. Zejména pokud jde o výši pokut, ale také o délku trestu. Soud výslovně konstatoval, že je třeba vzít v úvahu fakt, že od doby, kdy měly být skutky spáchány, uplynula již velmi dlouhá doba,“ uvedla advokátka obžalovaných exmanažerů Karolina Zelenková.

Česká republika se chtěla zúčastnit soudu jako poškozená, bellinzonský tribunál to ale v roce 2013 z procedurálních důvodů zamítl. Soud tehdy také rozhodl, že ze zablokovaných peněz v kauze MUS neuvolní žádné odškodné. Spolkový soud ale nyní odvolání Česka uznal. Uvedl, že ČR mělo být umožněno účastnit se jednání, jakmile dala najevo záměr získat zabavená aktiva. Tribunál v Bellinzoně by se měl českými požadavky zabývat během další nezávislé procedury, uvedl Spolkový soud.

Česko bude uplatňovat náhradu škody

Ministerstvo financí už v reakci uvedlo, že Česká republika bude ve sporu uplatňovat náhradu škody. „Ministerstvo a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se nyní detailně seznámí s celým rozsudkem a následně vyhodnotí další postup,“ dodal mluvčí ministerstva Zdeněk Vojtěch.

Kauza MUS
Zdroj: ČT24

Soud v Bellinzoně v roce 2013 exmanažery potrestal za podvody a praní špinavých peněz nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Vyšetřovatelé zároveň zadrželi na jejich švýcarských kontech v přepočtu přes 13 miliard korun (přes 600 milionů švýcarských franků).

Jiří Diviš, Antonín Koláček, Marek Čmejla, Petr Kraus a Oldřich Klimecký trvají na své nevině. Spolu s nimi byl v roce 2013 odsouzen i belgický obchodník a někdejší vysoký funkcionář MMF Jacques de Groote. U soudu ale tehdy dostal jen peněžitý trest. Jako jediný také nyní uspěl s odvoláním. Soud bude muset znovu přezkoumat úmyslnost jeho jednání.

Kauza se týká nákupu akcií MUS, které manažeři pořizovali za peníze firmy, jež pak podle soudu nevrátili. Českému státu způsobili podle tribunálu škodu tím, že v roce 1999 koupili státní podíl za nepřiměřeně nízkou částku 650 milionů korun. 

Případem se zabývá také justice v ČR. V květnu žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu na šest mužů. K soudu posílají kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti pět bývalých manažerů, z přijetí úplatku by se měl zodpovídat také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Stíhaný byl i miliardář Luboš Měkota, který ale v roce 2013 zemřel. Stíhání bývalého lobbisty a obchodníka se zbraněmi Pavla Musely obviněného z podplácení žalobce zase loni v květnu soud přerušil ze zdravotních důvodů.