Ze zahraničních filmařů točí v Česku nejvíc Němci, letos utratili přes 850 milionů korun

Události ČT: Ze zahraničí filmují v Česku nejvíc Němci, letos utratili přes 850 milionů korun (zdroj: ČT24)

Téměř za polovinou z více než čtyřiceti zahraničních filmů, natočených letos v Česku, stojí němečtí filmaři. Ti u nás za filmovou produkci letos utratili přes 850 milionů korun.

Německé tvůrce lákají do Česka hlavně stavby a lokace, ve kterých se dají natočit snímky z téměř jakéhokoliv historického období. Roli ale hrají i filmové pobídky. Letos u nás Němci natočili čtrnáct televizních filmů a seriálů.

Do Česka se navíc němečtí filmaři vracejí pravidelně. V tuzemsku v roce 2017 strávili bezmála 400 natáčecích dní, během kterých se třeba areál v pražských Letňanech proměnil ve východoněmeckou policejní stanici.

„Většinu štábu tvoří Češi. Česká republika byla stejně jako východní Německo součástí sovětského bloku a věci, které se v tom filmu odehrávají, tak Češi zažili,“ uvedl německý režisér Hans Steinbichler.

Němečtí filmaři čím dál častěji spolupracují s těmi tuzemskými. Třeba kulisy pro kriminální příběh z bývalé NDR vytvořila architektka Adéla Háková.

Uniformy pro hlavní hrdiny zase navrhla Simona Rybáková. U nás je známá díky kostýmům pro filmy Fair Play nebo Tři bratři, za který získala Českého lva.

„Výtvarnice z Mnichova, třeba žijící celý život v západním Německu, by tu věrohodnost hledala mnohem hůř než třeba já,“ uvedla kostýmní výtvarnice Rybáková.

Řada snímků natočených v Česku také za hranicemi slaví úspěch. Třeba nejlepším německým televizním filmem se v roce 2015 stal příběh o záchraně židovského chlapce z koncentračního tábora Buchenwald. Ten přitom vzniknul v komunistickém lágru Vojna na Příbramsku.

Zahraničí tvůrci se do Česka plánují vrátit i v přístím roce. Vzniknout by tady mohly třeba další díly seriálu Kriminálka Praha, který německá televize plánuje divákům představit na podzim.