Nový dokument chce ze srpna 1968 zachytit „ten okamžik“. Prožil ho i Jiří Menzel

Jiří Menzel se podělil o „ten okamžik“ ze srpna 1968 (zdroj: ČT24)

Jak invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa prožívali známí i neznámí lidé? Nový dokumentární cyklus Ten okamžik je založený na přesné rekonstrukci dobových fotek a příběhů s nimi spojených. Vzniká v režii Zdeňka Tyce a podle scénáře Terezy Brdečkové. Tvůrci natáčeli například i s režisérem Jiřím Menzelem.

Filmařsky byl rok 1968 pro Jiřího Menzela úspěšný. V dubnu v Americe převzal Oscara za Ostře sledované vlaky. O čtyři měsíce později ho v okupované Praze zastavili sovětští vojáci. V této situaci ho zachytil náhodný přihlížející Jan Kočiš, rok poté režisérovi snímek poslal.

„Pro mne to byl úlovek… O to cennější, že dva jiní hoši se pokoušeli o totéž a byl jim zabaven foťák. Pochopitelně nebyl jsem na to sám, pomohli mi ochotně náhodní kolemstojící tím, že mi udělali zeď,“ napsal o vzniku snímku do přiloženého dopisu.

Byli zuřiví a já měl vztek, vzpomíná Menzel

Menzel tehdy jel autem z Letné do centra Prahy. Hlídkám sovětských vojáků navzdory pokynům nezastavil, na náměstí Republiky už mu ale nic jiného nezbylo. „Udělali rojnici, a kdybych nezastavil, někoho bych přejel. Musel jsem vystoupit, byli zuřiví,“ vzpomíná Menzel. I on prý spíš než strach cítil naštvanost. „Měl jsem hrozný vztek,“ přiznává. 

Skutečný důvod v tu chvíli neznal. Pak ale zjistil, že mu někdo polepil zadní část auta. „Všude se tehdy psaly nápisy ‚táhněte domů‘ – a on měl na automobilu také nějaký nápis, v azbuce, a Rusáci, jak se tehdy říkalo, to brali jako provokaci. Navíc měli pocit, že takové super auto určitě veze nějaké zbraně,“ doplnil režisér dokumentárního cyklu Zdeněk Tyc. 

Deset příběhů

S Jiřím Menzelem natáčel filmovou rekonstrukci tehdejších událostí. Oscarový režisér je jedním z deseti pamětníků, jejichž zážitky ze srpna 1968 Česká televize zaznamenává.

„Jsou mezi nimi i příběhy docela drásavé, protože okupace stála i lidské životy,“ podotýká Tyc. Tragické je například svědectví Naděždy Sušánkové, která jako dvanáctileté děvče viděla umírat svoji matku. V Bučovicích ji přes zavřené kuchyňské okno zasáhla náhodně vypálená sovětská kulka. 

Cyklus vzniká podle populárního izraelského formátu Capturing the Moment, který se dočkal adaptací v mnoha zemích světa. Německá ZDF formát připravila k příležitosti výročí pádu Berlínské zdi, Španělé si jím zase připomněli okolnosti velké a násilně potlačené hornické stávky.

Česká televize Ten okamžik odvysílá příští rok v srpnu, kdy uplyne půlstoletí od invaze vojsk Varšavské smlouvy.