Babiš uvedl zbývající ministry. Budou se zabývat inkluzí, dotacemi i památkami

Všichni ministři vlády Andreje Babiše (ANO) převzali své úřady. V pondělí premiér uvedl do úřadů zbývající čtveřici – ministra školství Roberta Plagu (ANO), ministra kultury Ilju Šmída, ministra zemědělství Jiřího Milka a ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou.

Ze čtrnácti ministrů Babišovy vlády pokračují tři ve své funkci a sedm jich premiér uvedl do úřadů již ve středu po jmenování vlády. Protože vzápětí odcestoval do Bruselu na summit Evropské rady, na uvedení zbylých čtyř našel čas až nyní, na počátku předvánočního týdne.

Inkluze opět hlavním tématem ve školství

Věcná a finanční revize inkluze? Souhlasím. Inkluze je administrativně nesmírně náročná a finančně také. Je to špatně nastavené. Ředitelé škol musí o všechny peníze složitě žádat - a tak žádají skutečně o všechny, do posledního pětníku. I na pomůcky, které jsou zbytečně drahé. Inkluze stála dvakrát tolik, než se odhadovalo. Chybí asistenti, školili se v rychlokurzech, ale to není dostatečná a kvalitní pomoc.
Jiří Růžička
senátor za (nez. TOP 09 a STAN)

Babišovo druhé kolečko po ministerstvech začalo krátce před osmou hodinou dopoledne. Tehdy přišel spolu s Robertem Plagou do Karmelitské ulice, aby nového ministra školství uvedl do úřadu. Nový ministr školství není v úřadu žádným nováčkem, dosud pracoval na ministerstvu jako odborný náměstek. Většinu svých dosavadních kolegů chce ve funkcích ponechat, odejdou však dva političtí náměstci, jejich místa Plaga již neobsadí.

Premiér dal najevo, že za nejdůležitější úkol pro nového ministra považuje revizi inkluze. Považuje ji za příliš drahou, potřebné peníze přitom podle něj chybí. „V roce 2014 jsme dávali na inkluzi prostřednictvím krajů miliardu. Proč teď máme dát pět miliard a proč to nemáme ošetřené v rozpočtu?“ podotkl.

Senátor Růžička: Inkluze revizi potřebuje, je nesmírně administrativně náročná (zdroj: ČT24)

Robert Plaga zdůraznil, že nechce předpokládané problémy s inkluzí řešit na úkor platů pedagogů a nepedagogických pracovníků. Ty naopak chce dále zvyšovat, „aby to povolání nemělo pouze prestiž, ale také atraktivitu“. O to stojí i odbory. Zatímco však Plaga by chtěl zvyšovat především netarifní složky platů, podle odborářů by to mělo být naopak. Prvním krokem má být zvýšení platů na 130 procent průměrné mzdy do roku 2020. Až pokud by dostatečně rostly tarify, mohly by podle šéfa odborů Františka Dobšíka začít růst i odměny a příplatky pro některé učitele.

Babiš také při uvádění nového ministra školství kritizoval státní příspěvky soukromým školám. „Konstatoval jsem, že jsme jediná země, která financuje soukromé školky, školy a gymnázia. (…) Byl jsem ubezpečen, že stát má dostatečné kapacity, aby měli všichni žáci kam chodit do školy,“ poznamenal.

Ilja Šmíd naváže na Hermanovu práci, chystá změnu zákona o památkové péči

Krátce po Robertu Plagovi dorazil do svého nového úřadu i ministr kultury Ilja Šmíd. Zatímco Robert Plaga se na svém úřadu setkal pouze se státním tajemníkem, na Šmída a Babiše čekal i bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Premiér ocenil Hermanovu práci, na kterou má nyní Ilja Šmíd navázat. „Potřebujeme nadále investovat, obnovovat naše kulturní dědictví,“ uvedl Andrej Babiš. Zmínil se například o opravě zámku v Moravském Krumlově.

Reportáž: Všichni ministři vlády Andreje Babiše už převzali své úřady (zdroj: ČT24)

Ilja Šmíd chce mimo jiné změnit zákon o památkové péči. „Chtěli bychom připravit systém programů, které by integrovaly stávající programy památkové péče, aby byla podpora památek naprosto systematická,“ nastínil. Personální změny v úřadu chystá, ale ne hned, výjimkou je zúžení počtu náměstků, odejde jeden politický.

V Nostickém paláci, kde ministerstvo sídlí, hovořil Šmíd také o péči, ale i zpřístupňování památek. Premiér Babiš přitom naznačil, že jednou z trvale zpřístupněných památek by mohlo být i samotné nynější sídlo ministerstva kultury. Chtěl by totiž ministerstva sestěhovat do vládní čtvrti, která by podle něj měla v Praze vzniknout. „Mohlo by to být v Holešovicích,“ zvažuje.

Evropské dotace jsou hlavním úkolem pro ministra zemědělství

Protože zatím zůstávají ministerstva roztroušená po Praze, čekala Babiše po předání kultury cesta z Malé Strany na druhý břeh Vltavy a pak až na Těšnov. Svého úřadu se tam chopil ministr zemědělství Jiří Milek, který jej převzal od Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Babiš očekává, že Milek naváže na jeho dosavadní práci například v oblasti boje s kůrovcem. „Předpokládám, že nový ministr je expert, že nebude mít problém pokračovat v práci, kterou pan Jurečka vykonal,“ řekl premiér.

Jiří Milek přebírá úřad od Mariana Jurečky
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Za nejdůležitější téma pro ministra kultury však Babiš považuje práci s evropskými dotacemi a vyjednávání v Bruselu. Sám Jiří Milek se zmínil o přípravě nové podoby společné zemědělské politiky po roce 2020. „Evropa si brousí zuby na zásadní zkrácení dotací pro naše zemědělské podniky, aby pokryla výpadek financí způsobený vystoupením Velké Británie z EU. To nemůžeme akceptovat,“ uvedl.

To ostatně žádají i sami zemědělci. „O co usilujeme, jsou rovné podmínky, to znamená rovné dotace – stejné dotace, stejná úroveň podpor,“ řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. „Pokud nemáme rovné podmínky, nemůžeme soupeřit na jednotném trhu se zemědělci na západ od nás,“ dodal. Kromě dotací se chce zabývat také potravinovou soběstačností.

Předseda Zemědělského svazu: Dotace nemusí vzrůst, ale musí být rovné (zdroj: ČT24)

Jaké provede personální změny, zatím ministr Milek neví. „Budu mít rozhovory s jednotlivými náměstky. Určitě k drobné změně dojde, ale nebude to žádný převrat,“ ujistil.

Dostálová chce transformovat MMR v ministerstvo pro investování

Poslední zastávka při předávání ministerstev byla na Staroměstském náměstí. Před desátou hodinou dorazil premiér Babiš s novou ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou. Dosavadní náměstkyně přebrala resort od Karly Šlechtové, která sice ve vládě zůstává, ale již od středy působí na ministerstvu obrany.

Podle Andreje Babiše by se MMR pod ministryní Dostálovou mělo soustředit na problematiku bydlení, čerpání evropských fondů, naopak zřejmě přestane být ústředním orgánem cestovního ruchu, kterým se bude více zabývat ministerstvo kultury. Bude také zodpovídat za změny stavebního a kompetenčního zákona.

Předání ministerstva pro místní rozvoj
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Sama ministryně zopakovala, že chce, aby její úřad přestal být ministerstvem pro místní rozvoj. Chce ho transformovat v ministerstvo pro veřejné investování zodpovídající také za koordinaci a metodiku pro urychlení výstavby, ale například také za rozvoj venkova. Kdy se ministerstvo přejmenuje, zatím není zřejmé. „Závisí to na změně kompetenčního zákona. Myslím, že do měsíce, nejdéle do dvou si to pošleme mezi vládními kolegy, abychom změny nachystali,“ plánuje Klára Dostálová.

Mezi své důležité úkoly řadí vedle transformace a toho, co vyjmenoval Andrej Babiš, také přípravu národního investičního plánu nebo revizi národních dotačních programů. „Je potřeba, aby se nedublovaly a abychom se připravili na případné vysychání zdrojů z EU,“ podotkla.

Ministři jsou v úřadech, je čas na programové prohlášení

Uvedením Kláry Dostálové do úřadu sice skončilo předávání ministerstev, ale členové vlády se s premiérem viděli již po několika hodinách. Po obědě se sešli na druhé schůzi kabinetu, na které projednávali programové prohlášení. S ním v ruce chce jít Andrej Babiš vyjednávat s ostatními sněmovními stranami o podpoře své vlády.

Premiér ujišťuje, že dokument obsahuje priority, s nimiž šli do voleb i konkurenti jeho hnutí. Předseda menšinového kabinetu doufá, že díky tomu bude jeho tým alespoň tolerován. Zatím ale platí, že s výjimkou komunistů – jejichž hlasy ovšem spolu s ANO většinu ve sněmovně nevytvoří – nikdo v dolní komoře o podpoře vlády neuvažuje.