Mohla by být vláda s důvěrou. Ale brání tomu Babišova touha po funkci, shoduje se opozice

Interview ČT24: Hnutí ANO se nemá chovat, jako když vyhrálo volby s 51 procenty, říká Pekarová Adamová (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO manažersky selhává při sestavování vlády i sněmovny, shoduje se opozice. Právě proto se čtyři pravicové strany spojily do Demokratického bloku. Zástupci bloku vystoupili v pořadech Interview ČT24 a Události, komentáře.

Ani čtyři týdny po volbách není jasné, kdo zasedne ve vládě. Podle opozičních stran vítěz voleb ANO nezvládá svou roli ani při sestavování sněmovních komisí a výborů. „Nejsem moc velký pamětník, ale čtyři týdny po volbách už bývalo běžné, že se jednalo o místopředsedech sněmovních výborů, ne o předsedech,“ poukázala poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Hnutí ANO slibovalo, že tento týden už bude hotový rozpis sněmovny. Není,“ doplnil předseda poslaneckého klubu Starostů Jan Farský, podle kterého ANO „manažersky selhává“. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ovšem tvrdí, že vládu bude mít sestavenou nejpozději na konci listopadu. 

Babiš: Kvalitním kandidátům se do vlády nechce, když nezíská důvěru (zdroj: ČT24)

Právě kvůli zrychlení vyjednávání se pravicové strany ve sněmovně spojily do Demokratického bloku, který chce podle Pekarové Adamové převzít iniciativu při jednání s Andrejem Babišem.

„Je to dohoda pro účely voleb ve sněmovně. Společně žádáme předsedy výborů bezpečnostního, mandátového a imunitního, školského, ústavně-právního, zahraničního a hospodářského. Dohromady máme 1,4 milionu hlasů, přes 27 procent voličů, 48 mandátů ,“ zdůraznila Pekarová Adamová.

V bloku chybí sociální demokracie a Piráti. A to proto, že se obě strany rozhodly podpořit kandidáta ANO Radka Vondráčka na předsedu sněmovny, čehož se Demokratický blok odmítl zúčastnit.

Události, komentáře: Kdyby Babiš netrval na své funkci, měli bychom vládu s důvěrou, řekl Farský (zdroj: ČT24)
Je měsíc po volbách a prezident se teprve setkat se všemi představiteli sněmovních stran. Miloš Zeman tím natahuje vyjednávání. Pokud se stejně hodlá setkávat i s kandidáty na ministra, bude to trvat ještě velmi dlouho. Zeman natahuje vyjednávání co nejdéle k termínu prezidentských voleb.
Kamil Švec
politolog

Vládě s důvěrou brání Babišovo ego, opakují Starostové a TOP 09

Podle Pekarové Adamové už je jasné, že došlo k dohodě mezi Stranou přímé demokracie, komunisty a Andrejem Babišem. „Ta dohoda, o které se mluvilo, už je zhmotněná. Je to vidět i na těch řekněme balóncích, které Babiš vypouští, třeba když chce přehodnotit církevní restituce a jejich zdanění. K tomu sblížení už došlo. I když nebude Babiš usilovat o důvěru sněmovny, bude dělat ústupky těmto dvěma extremistickým stranám,“ míní Pekarová Adamová.

Podle poslance za ANO Martina Kolovratníka mezi sebou tyto tři strany nacházejí programové průniky. „Velkou radost z toho nemáme, ale bavíme se o programu. Shody nejsou tak velké, aby mohlo dojít ke koalici, ale průniky máme. Je to valorizace důchodů, ochrana nerostného bohatství této země a posílení přímé demokracie,“ shrnul.

Přitom by mohla pokračovat koalice z vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), tedy spolupráce ANO, lidovců a sociálních demokratů. „Jediné, co tomu brání, je osobní zájem Andreje Babiše a jeho trvání na funkci. Jenže je upřednostněn zájem jednotlivce,“ zhodnotil Farský, který ve čtvrtek s prezidentem Milošem Zemanem hovořil i o tom, na jakém jiném půdorysu by mohla vláda vzniknout. Podle Pekarové Adamové by vláda bez Babiše byla více legitimní než menšinový kabinet, i kdyby Babiš koalici vedl skrytě „odněkud z Průhonic“. 

To ale závisí na přístupu samotného Babiše. „Očekávám, že se vítěz voleb nebude chovat tak, jako by vyhrál s 51 procenty, což není pravda. Byť má možnost sestavit vládu, ale taky má povinnost pro ni sehnat ve sněmovně podporu, abychom dostáli ústavě,“ dodala Pekarová Adamová.