Policie chce znovu obžalovat Páleníka z kauzy Nagyová. Případ souvisí s firmou Viktoriagruppe

Bývalému vojenskému zpravodajci Ondreji Páleníkovi hrozí další soud. Policie totiž vyšetřovala údajně nevýhodně smlouvy Správy státních hmotných rezerv a teď navrhuje obžalovat Páleníka i dalšího vysoce postaveného manažera. Případ souvisí s firmou Viktoriagruppe, jejíž insolvence zablokovala miliony litrů nafty uskladněné v Německu.

Páleník stál v čele státních hmotných rezerv od listopadu 2012 do února 2014. Jeho nástupce Pavel Švagr si však po svém nástupu stěžoval na nevýhodně uzavřené smlouvy. Podával kvůli tomu i trestní oznámení, které začala šetřit policie.  

Kriminalisté teď navrhují obžalobu obou mužů: podle nich zneužili pravomoc úřední osoby, když uzavírali dodatek smlouvy na pronájem nádrže v Nelahozevsi.

„Policejní orgán ukončil vyšetřování a i předložil spisový materiál s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl pro ČT státní zástupce Tomáš Minx. Žalobce už dříve uvedl, že Páleníkovi a druhému obviněnému hrozí za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku až 12 let vězení. Páleník však vinu odmítá.

Společnost Viktoriagruppe se podle Švagra zavázala hradit náklady na pronájem nádrže firmě Mero ČR, která je státním provozovatelem ropovodů. V roce 2013 byl ale podepsán zmíněný dodatek ke smlouvě, který firmu této povinnosti zbavil. Podle Švagra od té doby hradí pronájem prázdné nádrže SSHR – stát tak každý měsíc platí Meru čtyři miliony. Švagr dodal, že by takový dodatek ke smlouvě nikdy nepodepsal.

Páleník byl před působením v SSHR ředitelem Vojenského zpravodajství, které podle policie nechalo nezákonně sledovat bývalou manželku expremiéra Petra Nečase. Čelí kvůli tomu obžalobě spolu s dalšími dvěma zpravodajci a bývalou šéfkou premiérova kabinetu Janou Nečasovou (dříve Nagyovou).