Soud nepřiznal Imexu odškodné za Babišovy výroky o Vrběticích

Zbrojařská firma Imex Group nemá nárok na 15 milionů korun, které žádala po státu. Pravomocně tak rozhodl pražský městský soud. Zbrojaři žalovali ministerstva obrany a vnitra za to, že podle nich neuhlídala důvěrné informace z vyšetřování. Tehdejší místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) je pak překroutil a zveřejnil v médiích. Podle soudu je však žaloba nezákonná, a to už ze své podstaty.

Firma tvrdí, že jí nemajetková újma vznikla kvůli nesprávnému úřednímu postupu státu, Babišovi měl totiž informace sdělit úředník ministerstva obrany.

„Prohlášení veřejných činitelů ve sdělovacích prostředcích ani sdělení neformální informace úředníky není výkonem státní moci, tudíž nelze aplikovat zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci,“ uvedla soudkyně Irena Salaievová, která se tak ztotožnila s rozsudkem obvodního soudu

Firma je kontroverzní, má pět skladů a dva vybuchly, řekl Babiš

Dva sklady ve Vrběticích na Zlínsku explodovaly v říjnu a v prosinci 2014, oba si pronajímala Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Po druhé explozi řekl Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce, že firma Imex je velmi kontroverzní.

Mimo jiné uvedl, že obdobným problémům jako ve Vrběticích čelil podnik i v Bulharsku a že Imex také vyvážel zbraně do Konga, pro které platí zbrojní embargo. Firma už tehdy reagovala tak, že Babiš lže. Nejprve podala trestní oznámení, poté i žalobu, v níž se po státu domáhá zadostiučinění 15 milionů korun.

Od momentu výbuchu je to v režii policie. Ta měla vyšetřovat hlavně firmu. Proč tu řešíme problémy soukromých firem? Stát pochybil v kompetencích. Ta firma tam neměla nikdy skladovat, je to kontroverzní firma – má pronajatých pět skladů, dva vybuchly. Všichni experti říkají, že ten druhý nemohl vybuchnout.
Andrej Babiš
předseda vlády v demisi

„Nelze přijmout tvrzení, že pan místopředseda vlády Babiš v televizi sdělil ty výroky jako soukromá osoba bez ohledu na svou funkci ve státě. Naopak je zcela zřejmé, že v pořadu byl přítomen jako člen vlády, a odpovědná je tak pouze a jenom Česká republika,“ kritizoval právník Imexu Lukáš Matuška po jednání obvodního soudu. 

Obvodní soud naznačoval, že mohla být žaloba účelová

Jenže podle březnového odůvodnění obvodního soudu byla žaloba podána předčasně. Rozhodnutím by totiž soud suploval orgány činné v trestním řízení, je proto potřeba vyčkat, jak policie rozhodne o zmíněném trestním oznámení. Soudkyně tehdy naznačovala, že za podáním žaloby mohla být i snaha Imexu dostat se jejím prostřednictvím k informacím z policejních spisů. 

To ovšem na čtvrtečním jednání městského soudu zástupce firmy Lukáš Matuška odmítl. V odvolání poukázal na to, že žaloba nemohla být podána předčasně s ohledem na běžící promlčecí lhůty. Upozornil také na to, že soud se vůbec nezabýval tím, zda firmě újma vznikla.

Policie vrbětické exploze šetřila jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla odvezena jinam. Ministr financí Babiš v televizi poukázal i na to, že vpředvečer první exploze do skladu přišel šéf Imexu Petr Bernatík. Firma to potvrdila s tím, že návštěva nebyla ničím mimořádným – majitel přijel zkontrolovat materiál, který se měl vyvážet.

  • V říjnu 2014 explodoval v areálu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a zbraní. V následujících týdnech se připravoval odvoz munice, ten ale překazila 3. prosince exploze skladu číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu.
  • Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.
  • Podle ministerstva vnitra bylo v areálu ve 27 skladech uloženo asi 7 tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny. Nevybuchlou munici a další materiál armáda odvezla do Květné na Svitavsku.