Jičínský: Jestli ČR nebude mít vládu, doplatí na to poklesem vlivu v EU

Jičínský: Je to nová situace, která tu od vzniku ČR nebyla (zdroj: ČT24)

Česká republika je součástí Evropské unie, kde se projednávají velmi vážné změny. Jedná se o její reformě. A jestliže Česká republika nebude mít vládu, tak na to doplatí svým poklesem vlivu v rámci Evropské unie. Myslí si to bývalý poslanec a expert na ústavní právo Zdeněk Jičínský (ČSSD), který byl hostem pořadu Události, komentáře.

Podle Jičínského je nyní pouhých 14 dní po sněmovních volbách a horké hlavy prý ještě nestihly vychladnout. „Máme zvláštní situaci, jaká tady od listopadu, resp. od vzniku České republiky nebyla, že ve sněmovně je devět politických subjektů velmi různé síly. Čili bude velmi obtížné, aby tato sněmovna fungovala,“ tvrdí bývalý politik za ČSSD.

„Je to zcela nová situace, ale já myslím, že v průběhu času budeme, a tím myslím i aktéry, kteří byli do Poslanecké sněmovny zvoleni, chytřejší a moudřejší a že si uvědomí svou odpovědnost, aby se nějaká vláda vytvořila. Já osobně si nemyslím, že by tady celé čtyři roky mohla být celé volební období vláda bez důvěry,“ myslí si Jičínský.

Hlasů pro vládu vůbec nemusí být 101

Podle Jičínského je zároveň také potřeba si uvědomit, pokud se mluví o důvěře vládě, že vůbec není potřeba 101 hlasů pro její vyslovení. „To vůbec není pravda. Stojednička je potřeba k tomu, jestliže Poslanecká sněmovna má vyslovit vládě nedůvěru,“ míní Jičínský jakožto expert na ústavní právo.

Co se týče samotného vyslovení důvěry vládě, může sněmovna jednat i za přítomnosti pouhé třetiny poslanců. „Ale usnést se může za předpokladu, že z té třetiny se polovička pro něco vysloví. Takže těch kladných hlasů pro vládu vůbec nemusí být 101, může stačit podstatně nižší číslo,“ vysvětlil v Událostech, komentářích bývalý poslanec.