Vichřice má čtvrtou oběť, kalamitní stav v krajích skončil

Vichřice, která v neděli zasáhla Česko, má čtvrtou oběť. Na Benešovsku zemřel v neděli 83letý houbař, na něhož spadl v lese strom. Silný vítr se tak počtem obětí vyrovnal orkánu Kyrill, který v roce 2007 v Česku zabil také čtyři lidi. Bez proudu jsou nadále tisíce lidí. Vlaky nejedou už jen v úseku Jihlava–Dobronín. Škody sčítají lesníci, silničáři, energetici nebo památkáři.

Kalamitní stav v úterý před půlnocí v krajích skončil. Problémy podle energetiků přetrvávají v okresech Cheb, Tachov, Plzeň-jih, Rakovník, Česká Lípa, Havlíčkův Brod, Chrudim a Svitavy. 

„I když se nám daří domácnosti připojovat, práce jdou pomalu. Následkem deště i sněžení je terén velmi podmáčený a máme problém se s těžkou technikou k poruše dostat,“ popsala situaci mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. ČEZ odhaduje škody předběžně na desítky milionů korun. Na odstranění následků vichřice pracuje asi tisícovka lidí. Společnost E.ON, která dodává elektřinu v jižní části republiky od Jihočeského po Zlínský kraj, většinu poruch odstranila do úterního večera. 

Také na železnici se už podařilo téměř všechny zasažené tratě zprovoznit. Kvůli vypnutému trakčnímu vedení je provoz možný pouze motorovými lokomotivami, rychlíky mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem jsou proto nahrazeny autobusy. Omezení by podle odhadů mělo skončit ve středu v poledne.

Na trati mezi Kolínem a Havlíčkovým Brodem již sice vlaky jezdí, ale v úseku Leština u Světlé – Světlá nad Sázavou jen po jedné koleji. Pokračuje tam odklízení popadaných stromů. Za místem omezení může docházet ke zpoždění 5 až 10 minut. Omezení by mohlo skončit ve středu večer.

Dopravci cestující za zpoždění způsobená vichřicí odškodňují. RegioJet cestujícím vyplatí 1,2 milionu korun, České dráhy náhrady vyčíslí v příštích týdnech.

Největší potíže na Děčínsku, Českolipsku a Havlíčkobrodsku

 V ÚSTECKÉM KRAJI trvají největší problémy na Děčínsku, kde zůstává bez proudu ještě několik stovek domácností. Energetici chtějí většinu připojit ještě během úterý, bez proudu budou přes noc zřejmě jen chatové oblasti a menší osady. 

„Poruch je i několik za sebou a problém je u stožárů, které jsou na polích. Tam se těžká technika boří a trvá řadu hodin, než se podaří úsek opravit,“ řekla mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. 

V obcích a městech pokračoval úklid zejména polámaných stromů v parcích, městských lesích a sadech. Správci lesů varují občany před vstupem do těchto míst. Zakázán je třeba vstup do parku u zámku v Krásném Dvoře nebo do národního parku České Švýcarsko.

„Žádáme občany, aby omezili vstup do lesa a pohybovali se pouze po lesních cestách. Hrozí nebezpečí úrazu pádem poškozených stromů a větví,“ varoval ředitel Městských lesů Chomutov Petr Markes. Omezení se týká oblastí v okolí Chomutova, Hory Svatého Šebestiána, Nového Domu a Blatna.

V LIBERECKÉM KRAJI jsou bez elektřiny stále stovky domácností, hlavně na Českolipsku. Jejich počet se snižuje už jen pomalu, protože jde o malé oblasti. „V kraji máme stále ještě osm poruch na vedení velmi vysokého napětí a pak jsou tam samozřejmě ještě poruchy na nízkém napětí, bez proudu jsou stále ještě stovky domácností,“ řekla mluvčí ČEZu Holingerová. Na většině míst by podle ní měly být dodávky elektřiny obnoveny ještě v úterý.

Do prací na obnově dodávek proudu se v kraji zapojili i hasiči. Pomáhají energetikům při komplikovaných případech. „Třeba v Košťálově na Semilsku se utržené elektrické vedení zamotalo do stromu, který poryv větru vyvrátil a strom i s dráty uvízl v řece Olešce. Proud vody v řece byl tak silný, že hasiči nemohli použít připravený člun. Museli tedy za pomoci lanového jištění do vody. Strom, který ležel na vedení, rozřezali a dráty uvolnili,“ popsala náročný zásah mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková. V Jindřichovicích pod Smrkem zase více než hodinu postupně rozřezávali vyvrácenou vrbu, která celou vahou ležela na drátech elektrického vedení. 

Odpoledne se podařilo zprůjezdnit silnici druhé třídy z Vratislavic na Jeřmanice, kde likvidaci popadaných stromů provedl správce lesa. Neprůjezdná ale stále zůstává silnice třetí třídy v obci Háj u Habartic na Frýdlantsku.

„Zprůjezdnění zajišťuje ČEZ a správce lesa, do obce se dá vjet jen přes místní komunikaci,“ uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má silnice v kraji na starosti. Zavřená podle něj zatím zůstává i silnice třetí třídy z Rejdic na Český Šumburk v Jizerských horách. I tam záleží obnovení provozu na tom, kdy se správci lesa podaří odklidit popadané stromy. 

Jinde už jsou bez proudu jen stovky lidí

Ve STŘEDOČESKÉM KRAJI už byla většina poruch vysokého napětí odstraněna. Energetici měli v úterý práci ještě například na Kladensku, Mělnicku, Kutnohorsku a Mladoboleslavsku. Zatímco v pondělí v regionu řešili energetici pět desítek poruch vysokého napětí, v úterý ráno jich zbývalo opravit osmnáct. 

V KARLOVARSKÉM KRAJI bylo v úterý bez proudu ještě zhruba 300 domácností, řekla mluvčí skupiny ČEZ pro západní Čechy Michaela Jírovcová. Mnohé menší obce ve Slavkovském lese či Krušných horách byly kvůli vichřici bez dodávek elektřiny a často i bez teplé vody nebo mobilního signálu.

Neprůjezdné zůstávají některé regionální silnice. „Silničářům se postupně daří obnovovat provoz na silnicích, kde po vichřici zůstaly popadané stromy. Od pondělního večera už je možné projet mezi Novými Hamry a Horní Blatnou, Aší a Dolními Pasekami a osobní auta už projedou i u Heřmanova,“ řekla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. 

Vaše záběry: iReportéři natočili vichřici Herwart (zdroj: ČT24)

V PARDUBICKÉM KRAJI jsou bez elektřiny jsou lidé nejvíce na Svitavsku a Chrudimsku, kde zůstává v platnosti stav kalamity. Energetici vyslali do terénu všechny techniky, vypomáhají jim externí firmy i hasiči, zapojují se i místní. „Pomáhají také lidé, vezmou pilu a jdou nám pomoct rozřezávat stromy,“ uvedla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Vichřice v neděli přerušila dodávky elektřiny k půl milionu odběratelů energetické firmy ČEZ. V úterý ráno zůstávalo bez proudu ještě přes 11 000 odběrných míst, po poledni se jejich počet snížil na 9000 a večer na 4500. Škody odhaduje ČEZ předběžně na desítky milionů korun.

Energetická společnost E.ON, která dodává elektřinu hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině, měla v úterý odpoledne 900 domácností bez elektřiny. Nejvíc na Jindřichohradecku a v okrese Brno-venkov, kde se nové poruchy objevily při zapínání opravených linek. Firma obnovila dodávky elektřiny na naprosté většině míst do úterního večera. 

Čtvrtý mrtvý je z Benešovska

Nedělní vichřice má v Česku už celkem čtyři oběti. V neděli u obce Stařeč na Třebíčsku zemřela mladá žena, na niž spadl strom, a v Jičíně třiaosmdesátiletý muž rovněž kvůli pádu stromu. Muž z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku pak zemřel v nemocnici na následky zranění poté, co na něj v neděli odpoledne spadl strom zřejmě vyvrácený silným větrem.

V úterý se pak zjistilo, že spadlý strom způsobil smrt i houbaře u Veliše na Benešovsku. Muž se vydal kolem poledne ven se svým psem i přes varování meteorologů před nebezpečným větrem a hrozícím pádem stromů. Na místo neštěstí policisté vyjížděli kolem 16:00, při vyšetřování nezjistili cizí zavinění. „Byla nařízena pitva,“ uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová.

Poškození stromů je podle Lesů ČR větší

Státní podnik Lesy České republiky také zvýšil odhad škod z nedělní vichřice na 1,4 milionu metrů krychlových poškozeného dřeva z původního jednoho milionu. Nejvíce poškozené jsou lesy v Karlovarském kraji a na Vysočině. V lesích podle podniku hrozí další pády stromů a lidé by do lesů neměli vůbec vstupovat. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Kalamitní dříví by chtěl podnik zpracovat do konce první poloviny příštího roku. Objem zničeného dřeva představuje přibližně 18 procent celoročního objemu těžby ve státních lesích, který je kolem osmi milionů metrů krychlových. Dosud největší živelní kalamitou v historii Lesů ČR byl orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva.

Kyrill také způsobil před deseti lety miliardové škody. Letos zatím evidují pojišťovny desítky tisíc škod za celkem stovky milionů korun. Nejčastěji jde o zničené střechy domů, chat a chalup, ale také rozbitá auta. Téměř pětinu událostí vyřešily.

Škody na státních památkách v milionech

Škodu na památkách ve své správě, kterou způsobila nedělní vichřice, vyčíslil Národní památkový ústav (NPÚ) zatím na téměř 4,5 milionu korun. Řekl to mluvčí ústavu Jan Cieslar s tím, že částka ještě není konečná.

Asi největší škodu za přibližně 700 tisíc korun památkáři evidují na zámku ve Valči na Karlovarsku, kde byla poškozena střecha a následně do budovy zatekla voda. Menší škody se řeší nebo už jsou vyřešeny vlastními silami, u těch větších se vše řeší s pojišťovnou, doplnil mluvčí.

Největší škody pracovníci NPÚ zaznamenali na památkách v Karlovarském, Ústeckém, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji. Na Sychrově popadané stromy poničily historický litinový plot a škoda je tam přibližně půl milionu korun. Půlmilionová škoda je hlášena i z Veltrus, kde kromě škod na budovách a oplocení padlo v zámeckém parku 72 stromů.

Třísettisícovou škodu hlásí Libochovice či Krásný dvůr, kde vichřice poničila nedávno zrestaurovaný a veřejnosti otevřený novogotický templ. V Praze vítr poničil střechu územního odborného pracoviště v ulici Na Perštýně, kde je podle mluvčího škoda asi 250 tisíc korun.

Kasteláni ale byli podle něj o blížící se vichřici dopředu informováni, a mohli tak přijmout preventivní opatření - některé akce byly dopředu zrušeny. V několika případech musely být předčasně ukončeny prohlídky. Z důvodů bezpečnosti pak byly uzavřeny zámecké parky a zahrady. Na hradě Pernštejn spadlo několik stromů, obdobná situace byla i ve Slatiňanech či na Lemberku. Spadané větve jsou v mnoha dalších parcích a zahradách. Na řadě památkových budov pak odlétly střešní tašky, hlášeny jsou i rozbité okenní tabulky.