Poslanecké kluby zvolily své šéfy: ANO povede Faltýnek, ODS Stanjura, lidovce Bartošek

UDÁLOSTI: Předsedy mají kluby ANO, ODS i KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Poslanecké kluby ANO a ODS zvolily své předsedy, oproti současnému stavu ale k žádné změně nedošlo. Klub ANO tak nadále povede první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek a klub ODS Zbyněk Stanjura. Lidovci zvolili šéfem klubu Jana Bartoška.

Klub ANO se po víkendových volbách rozrostl ze 47 na 78 poslanců. Faltýnkovo zvolení do čela frakce se očekávalo, případné vládní ambice nemá. Zvolen byl jednomyslně. 

Ještě před volbou Faltýnek připomněl, že má zkušenost z končícího volebního období, kdy vedl sněmovní zemědělský výbor a byl členem organizačního výboru. „Myslím, že se nám podařilo tým stabilizovat a vystupovali jsme v podstatě jako jednotný klub. A to je moje ambice i pro toto volební období,“ řekl.

Faltýnek dříve působil ve vedení skupiny Agrofert, kterou vlastnil předseda ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš. Skupinu převedl kvůli zpřísnění zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu. Oba figurují mezi 11 lidmi, které policie obvinila v případu dotace na farmu Čapí hnízdo. Proti obvinění podali stížnost.

Sněmovna vydala Babiše a Faltýnka ke stíhání na počátku září. Ve volbách mandáty obhájili, čímž se jim v plném rozsahu obnovila poslanecká imunita. Stíhání se tak přerušilo. Pokud je policie bude chtít stíhat dál, bude muset žádat sněmovu o jejich vydání znovu.

Na šéfa sněmovny ANO nominovalo Vondráčka

Místopředsedů bude mít klub sedm – staronové poslance Romana Kubíčka, Josefa Hájka, Janu Pastuchovou a Jana Volného a sněmovní nováčky Pavla Pustějovského, Kláru Dostálovou a Jana Richtera.

Frakce také podpořila nominaci Radka Vondráčka na pozici předsedy sněmovny. Faltýnek uvedl, že místopředsednické křeslo hnutí nárokovat nebude. Podle představ hnutí by sněmovna měla mít čtyři místopředsedy jako nyní, nejvýše pět.

Klub ODS bude dál řídit Stanjura

ODS si zvolila do vedení poslaneckého klubu Zbyňka Stanjuru, který stál v čele klubu i v předchozím volebním období. První místopředsedkyní bude Jana Černochová. Dalšími místopředsedy byli zvoleni Ivan Adamec, Jan Bauer, Marek Benda a Jan Skopeček. Po nynějších volbách má ODS 25 poslanců, v předchozím volebním období získala 16 křesel. V roce 2006 získala dokonce 81 mandátů.

Stanjura řekl, že ODS chce místo ve vedení sněmovny, ale nejprve se svými představami seznámí ostatní poslanecké kluby. Klub ODS podle něj ještě není tak daleko, aby stanovil, o jaké výbory bude mít zájem. „Pořád se bavíme o uspořádání sněmovny, ale pro to uspořádání je klíčová vládní koalice,“ uvedl. Klíčové podle něj bude rozhodnutí vládní většiny, pokud vznikne.

Zbyněk Stanjura
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Lidovci zvolili do čela Bartoška

Klub KDU-ČSL si za předsedu zvolil místopředsedu strany Jana Bartoška. Prvním místopředsedou bude Jiří Mihola, který lidovecké poslance vedl dosud, dalším místopředsedou Ondřej Benešík. Lidovci skončili ve volbách na sedmém místě, klub má deset poslanců, o čtyři méně než dosud.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nechtěl komentovat, zda budou lidovci usilovat i o funkci místopředsedy sněmovny. Podle něj je na to zatím příliš brzy a bude záležet i na jednání s dalšími stranami. Bartošek nicméně před jednáním klub řekl, že vzhledem k síle KDU-ČSL ve sněmovně nepředpokládá, že by strana post ve vedení dolní komory získala.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lidovečtí poslanci se na jednání také dohodli, kdo se bude ucházet o místo v jakém sněmovním výboru. Bělobrádek ani Bartošek ale nechtěli říct bližší podrobnosti ani to, v jakém výboru strana chce získat předsednickou funkci. Chtějí to nejprve projednat s dalšími stranami zastoupenými ve sněmovně.

KDU-ČSL uvažuje i o užší spolupráci ve sněmovně s hnutím Starostové a nezávislí, ke kterému cítí programovou blízkost. Bělobrádek ale nečeká, že by poslanecké kluby spolupracovaly tak úzce jako ty senátní, které někdy zasedají společně.