Kalousek nebude v listopadu obhajovat funkci předsedy TOP 09. Povolební jednání ale povede dál

UDÁLOSTI: Kalousek se vzdá vedení TOP 09 (zdroj: ČT24)

Miroslav Kalousek nebude na listopadovém sněmu obhajovat funkci předsedy TOP 09. Oznámil to po úterním jednání předsednictva strany. TOP 09 podle něj musí přizpůsobit svou koncepci podmínkám odpovídajícím roku 2017 a výrazem této změny má být nová tvář v čele strany.

„V posledních letech se poměry v naší zemi dramaticky změnily. Změnila se politická kultura, vnímání politiky jako takové a došlo ke změně postojů veřejnosti k EU a západním hodnotám vůbec,“ uvedl na začátku svého prohlášení Kalousek. 

Volební výsledky podle Kalouska neumožňují sestavení demokratické a prozápadně orientované vlády. „TOP 09 proto vylučuje svůj podíl na budoucí vládě a bude plnit opoziční roli. Čas v opozici je nutné využít k vytvoření nové koncepce a získání nových impulsů tak, abychom uhájili hodnotové desatero a ideály, jejichž jsme nositeli,“ řekl.

Koncepci strany je podle Kalouska potřeba přizpůsobit podmínkám roku 2017. „Výrazem takové změny by měl být nový předseda. Personální změna však zdaleka nestačí. Bylo by marnou nadějí domnívat se, že stačí dělat dál to samé, jen s novou tváří v čele,“ řekl s tím, že spolu s novou tváří musí přijít i nová strategie. 

Před novým předsedou TOP 09 podle Kalouska stojí úkol spolupracovat  s „demokratickými subjekty od středu doprava“ a vytvořit silnou věrohodnou opozici vzdorující „predátorům,  kteří chtějí zničit demokratický systém Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla“.

„Toto je šance pro nového předsedu TOP 09, který nebude zatížen předsudky, jež vůči mně panují, a tudíž může být v tomto úsilí mnohem úspěšnější než já,“ dodal Kalousek. Sám prý k dosažení tohoto cíle přispěje v takové míře, v jaké bude požádán.  

TOP 09 ve volbách minulý týden získala 5,31 procenta hlasů, do sněmovny se dostala především díky hlasům z pražských okrsků. Od posledních voleb přišla o 19 mandátů, v dolní komoře bude mít sedm poslanců.

O integrovanjěším postupu s programově blízkými stranami už jednají třeba Starostové a nezávislí. „My se spolu intenzivně bavíme, s ODS, KDU-ČSL i Piráty,“ uvedl předseda STAN Petr Gazdík. I předseda ODS Petr Fiala zastává dlouhodobě názor, že je potřebné sjednocovat hlasy pravicových voličů a hledat všechny cesty, které k tomu vedou. „Na jednání jsem pozval reprezentanty od středu doprava. Nevidím ale, abychom si vzkazovali něco přes média, je třeba, abychom spolu mluvili,“ avizoval Fiala.

Kandidaturu do čela TOP 09 zvažuje Pekarová

Kandidovat na post šéfky strany zvažuje její dosavadní místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová. S Miroslavem Kalouskem souhlasí, že pro jednání s dalšími pravicovými silami bude v čele TOP 09 lepší osoba nezatížená minulostí. 

„Ta úvaha mi připadá správná, protože jestliže chceme jít tím směrem, je vhodnější osoba, která není zatížena jakoukoli minulostí,“ řekla Pekarová.

Kalousek na tiskové konferenci na dotaz novinářů uvedl, že by kandidaturu neradil někdejšímu místopředsedovi ODS Jiřímu Pospíšilovi, a to ze stejných důvodů, které Kalouska vedou k odchodu z čela TOP 09. Současný europoslanec za TOP 09 Pospíšil podal v uplynulých dnech přihlášku do strany. O kandidatuře zatím nechtěl spekulovat, protože ještě není ani členem.

Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer, o kterém Kalousek před volbami hovořil jako o možném ministrovi financí, na sociálních sítích v minulých dnech psal o možné spolupráci pravicových uskupení. „Samozřejmě že aliance těchto stran by nemusela automaticky získat přesně stejné voliče, možná by někoho ztratila, ale schopnost dohody v mantinelech našich programů by naopak možná někomu, kdo volil jinak, byla sympatická,“ uvedl například a poznamenal že se současným ziskem by bylo takové uskupení „jasnou dvojkou se slušným koaličním potenciálem“. Ke spekulacím o tom, že vstoupí do TOP 09, se nevyjádřil.

Změna vedení možná čeká i lidovce. Svou funkci dá k dispozici Bělobrádek

Předsednictvo KDU-ČSL doporučilo, aby strana šla do opozice a nepodporovala ani žádnou menšinovou vládu. Konečné rozhodnutí ve věci bude mít celostátní konference strany, která se uskuteční v pátek. Novinářům to řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zopakoval, že volby byly neúspěšné a že v pátek dá svou funkci k dispozici. Bude na celostátní konferenci, zda se ho rozhodne odvolat.

„Domníváme se, že tady nevzniká kombinace, která by byla pro Českou republiku vhodná za účasti nebo hodná podpory KDU-ČSL. Také je to výraz naší pokory a zpytování svědomí, protože jsme nedostali od voličů takový mandát, jako bychom si podle našeho soudu zasloužili. Je potřeba se tedy soustředit na práci uvnitř strany, odstraňovat chyby,“ řekl k rozhodnutí předsednictva jít do opozice Bělobrádek.

obrázek
Zdroj: ČT24

„My určitě budeme konstruktivní opozicí, která nebude shazovat věci jen proto, že je navrhuje vláda, nebudeme říkat, že vláda dělá úplně všechno špatně, když to nebude pravda. Tam, kde to bude mít smysl, ji budeme podporovat. Pro nás je důležité, abychom i z opozice mohli bojovat s tím, aby se tady nerozkládal parlamentní demokratický systém,“ doplnil předseda lidovců.

Výzvu k rozšiřování spolupráce politických stran od středu vpravo lidovci neignorují. „Už jsme o tom mluvili s Petrem Gazdíkem (předseda STAN), abychom se před senátními volbami dohodli a navzájem si nekanibalizovali nějaké regiony,“ prohlásil Bělobrádek.

Proti roku 2013 ztratila strana 40 tisíc hlasů

Předsednictvo podle Bělobrádka také konstatovalo, že volby skončily pro KDU-ČSL neúspěšně. Strana ztratila proti roku 2013 zhruba 40 tisíc hlasů a přišla o čtyři poslanecké mandáty. „Shodli jsme se, že to je kombinace komunikace a některých chyb, kterých jsme se dopustili,“ řekl Bělobrádek. Chyb se dopustil on i strana jako celek.

Bělobrádek také zopakoval, že v pátek dá svou funkci k dispozici na jednání celostátní konference, která je nejvyšším lidoveckým orgánem mezi sjezdy. „Já jsem vzal všechny chyby, které jsem udělal já a nejenom já, protože to všechno musí jít za předsedou,“ řekl.

Celostátní konference podle něj rozhodne, zda mu dá, nebo nedá důvěru. Nečeká, že by v pátek mohli skončit ve funkci další členové předsednictva. „Je potřeba, aby aspoň formálně pokračoval aspoň první místopředseda nebo předsednictvo, abychom měli vedení strany,“ řekl.