Zemřel válečný veterán a člen RAF Arnošt Polák, bylo mu 94 let

Ve věku 94 let zemřel v Anglii Arnošt Polák, veterán druhé světové války a jeden z posledních Čechů sloužících v britské RAF. Na webu to uvedlo české velvyslanectví v Londýně.

Arnošt Polák pocházel z židovské rodiny. V 16 letech ho spolu s bratrem poslali do Velké Británie, což mu zřejmě zachránilo život – zbytek rodiny zahynul v koncentračním táboře. Další dva roky pracoval v Anglii jako zemědělský dělník. V roce 1941 však jako osmnáctiletý narukoval do československé zahraniční armády a prošel základním vojenským výcvikem.

Poté se přihlásil k letectvu a po absolvování střeleckých a telegrafistických kurzů byl s hodností seržanta (četaře) přidělen k 311. bombardovací peruti. Polák létal v bombardérech Vickers Wellington, později v B-24 Liberator. Mezi úkoly jeho letky bylo hlídkování nad Atlantským oceánem a útoky na německé ponorky, uvedl server Euro.cz, který na úmrtí veterána upozornil.

Po skončení války se vrátil zpět do Československa a dále působil u vojenského letectva jako telegrafista. V roce 1946 ale vystoupil z armády a odešel do Anglie, kde si založil obchod. Byl dlouholetým členem Svazu letců svobodného Československa a později jeho předsedou. V posledních letech organizoval pravidelné vzpomínkové akce na československém vojenském pohřebišti v Brookwoodu.

Polák byl nositelem mnoha vyznamenání, letos v létě ho prezident Miloš Zeman ocenil Medailí za statečnost. Poslední rozloučení s válečným veteránem se uskuteční 18. října v krematoriu v Leatherheadu.

Vydáno pod