Rektor Karlovy univerzity: Vysoké školy budou v příštích letech potřebovat další miliardy navíc

Interview ČT24 s rektorem Karlovy univerzity Tomášem Zimou (zdroj: ČT24)

Tři miliardy, které nakonec byly vysokým školám přislíbeny v rozpočtu na příští rok, rozhodně stačit nebudou. Podle rektorů je nutné přidávat miliardy i v dalších letech, deficit ve financování je zhruba osm až devět miliard. „Příslib schválený vládou vítáme, je to po více než pěti letech. Ale dramaticky školství nezmění. Je to mírný příspěvek, který ani nedorovná naši nízkou konkurenceschopnost na trhu práce,“ uvedl v Interview ČT24 rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

Rozpočet vysokých škol se v posledních pěti letech pohyboval kolem 21 miliard ročně. Počátkem října ale vláda schválila zvýšení rozpočtu o tři miliardy, i když ještě není definitivní. Rozpočet na rok 2018 bude totiž schvalovat až nová sněmovna po volbách.

„Věříme, že je to taková první vlaštovka a i v dalších letech budou vlády navyšovat rozpočet vysokých škol, abychom udrželi konkurenceschopnost a především kvalitu vysokého školství v naší zemi,“ uvedl rektor Zima.

V nejbližších třech až čtyřech letech by měl být podle něj nárůst podobný, jaký přislíbila vláda pro příští rok, tedy zhruba tři miliardy korun každý rok. To by podle něj umožnilo kromě dalšího využívat při výuce moderní trendy a co nejvíce ji individualizovat.

Připadal jsem si jako handlíř na koňském trhu. Bylo to opravdu handrkování o částky relativně malé, když se podíváte, jak v posledních letech narostly náklady na obnovitelné zdroje energie: ze 14 na 26 miliard.
Tomáš Zima
Rektor Karlovy univerzity

Ministr školství chce podobný model jako u výdajů na obranu

Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) v pondělí při zahájení akademického roku v Liberci rektory ohledně zvýšení rozpočtu vysokých škol podpořil. Rád by prosadil podobný model, jaký byl stanoven třeba pro vývoj rozpočtu ministerstva obrany.

„Jestliže chceme říci, že v roce 2022 bude mít obrana dvě procenta HDP, proč třeba u vysokého školství neříci, že se chceme dostat k jednomu procentu HDP, což by znamenalo každoročně zvyšovat rozpočet o určitou částku,“ řekl ministr. 

Pro příští rok slibovaný růst rozpočtu o tři miliardy korun by měl stačit na zvýšení platů akademiků v průměru o deset až 12 procent. Rozdělení peněz ale bude záležet na ministerstvu školství i jednotlivých univerzitách.

„Celá částka nebude zdaleka použita jen na mzdové účely. Část potřebujeme, abychom mohli lépe učit a vybavit učebny, a část na stipendia doktorandů,“ vysvětluje rektor liberecké univerzity Zdeněk Kůs.