Šéfka exekutorů Fučíková dostala pokutu. Realitka, ve které má akcie, pracovala pro její úřad

Nejvyšší správní soud uložil pokutu padesát tisíc korun prezidentce Exekutorské komory ČR Pavle Fučíkové. Úřad v Ostravě si pod jejím vedením vytvořil vazby nad rámec zákona se společností Hicra reality, ve které má Fučíková akcie společně se svým manželem. V kárné žalobě se soud nezabýval spornou dražbou bytu, za tu dostala Fučíková výtku od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Zkoumal pouze vazby dražitele s úřadem.

Fučíková původně čelila kárné žalobě kvůli vazbám úřadu a firmy, prodeji bytu v dražbě právě této společnosti a kvůli údajným manipulacím s kupní cenou. Zástupci ostravského soudu přednesli, že vytýkají Fučíkové tři skutky. Prvním je vznik společnosti zabývající se obchodem a realitními službami, ve které je Fučíková většinovým vlastníkem, přičemž vytvořila mezi firmou a úřadem vazby a přenesla část výkonu exekutorské činnosti.

Druhým skutkem je samotná dražba, při které se byt prodal. Třetím je podezření, že vydražená cena se pohybovala kolem 900 tisíc korun, avšak podle navrhovatelů jej firma získala za 780 tisíc korun, čímž se společnost obohatila a zároveň předešlé majitelce bytu vznikla více než stotisícová škoda.

NSS: Fučíková závažně porušila povinnosti exekutora

Kárný senát vyloučil z kárné žaloby údajnou manipulaci, protože to prověřuje policie. Zastavil řízení ohledně prodeje bytu v dražbě firmě Hicra reality, protože za to už Fučíková dostala výtku ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Hodnotil tak pouze navázání firmy, kde má podíl, na exekutorský úřad.

Reportéři ČT: Střet zájmů šéfky Exekutorské komory (zdroj: ČT24)

Podle předsedy kárného senátu Zdeňka Kühna vazby realitní firmy na exekutorský úřad překročily rámec zákona. Exekutor smí být ze zákona ve firmě, která spravuje jeho majetek. Hicra reality však podnikala, přičemž předsedou představenstva byl manžel Fučíkové, která tehdy držela 96 procent akcií firmy. „Závažně porušila povinnosti exekutora a tím spáchala závažný kárný delikt,“ řekl Zdeněk Kühn.

Kárnou žalobu na Fučíkovou podal předseda Okresního soudu v Ostravě Roman Pokorný. Zástupci okresního soudu požadovali pro Fučíkovou pokutu, jejíž výši nechali na uvážení kárného senátu. Advokáti Fučíkové chtěli zastavení kárného řízení a zproštění.

K soudu přišli i lidé, kteří si přichystali transparent s nápisem „Exekuce nesmí být byznys“. Před soudem ho ukázali novinářům, v budově ho ale nerozbalili.

Transparent „Exekuce není byznys“
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Fučíková: Firma s rodinnými příslušníky byla loajální

Fučíková řekla, že je exekutorkou 15 let a snaží se funkci vykonávat efektivně. Proto si najala i firmu, která by za ni prováděla činnosti, jež měly vést k lepším výsledkům. Společnost, v níž má Fučíková podíl, zajišťovala například dražby.

Zvolení firmy, kde působí její rodinní příslušníci, považovala za lepší v tom směru, že vše bylo loajální. Řekla také, že největším trestem je pro ni už udělená výtka, protože čelí tlakům, osočování a také jí odcházejí klienti i zaměstnanci.

Rozhodnutí NSS je precedentní

Předseda kárného senátu NSS Zdeněk Kühn řekl, že pokuta na samé spodní hranici je kvůli tomu, že Pavla Fučíková zatím nebyla kárně trestaná a také taková věc nebyla dosud judikaturně vyřešena. „Uznáváme, že neexistuje jednoznačná praxe,“ zdůraznil Zdeněk Kühn. Dodal, že rozhodnutí soudu je tak precedentní.

Soud přihlédl i k příslibu Fučíkové, že pokud ji uzná vinnou, postará se z pozice prezidentky exekutorů o rozšíření informace, aby se taková praxe u exekutorů nevykonávala.

Fučíková se k rozhodnutí nechtěla vyjádřit. Podle jejího advokáta Jakuba Vepřeka nízká pokuta dokládá, že judikatura nic podobného nikdy neřešila. „Jde o novum. Vypovídá to o ne zcela zásadním zavinění mé klientky v tomto bodě žaloby,“ řekl Jakub Vepřek.