Říjen přinese ochlazení a déšť. Na konci měsíce nebude víc než deset stupňů

Stávající teplotní výkyv a příjemné teploty mezi patnácti a dvaceti stupni už by se v následujících týdnech neměly opakovat. Podle měsíčního výhledu, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, by v následujících čtyřech týdnech měly denní maxima postupně klesnout z patnácti na deset stupňů.

„První dva říjnové týdny přinesou průměrné či podprůměrné teploty a v druhé polovině října se týdenní teploty budou spíše udržovat kolem dlouhodobého průměru,“ uvedli meteorologové. „Maximální denní teploty se budou pohybovat zpočátku kolem patnácti stupňů, v závěru měsíce už nepřekročí deset stupňů Celsia. Minimální denní teploty v závěru října poklesnou i k nule.“

Teploty končícího týdne, které se pohybovaly i na dvaceti stupních, by měly skončit už v novém pracovním týdnu. V pondělí začne ze západní Evropy postupovat nad české území studená fronta a s ní i chladnější vzduch od severozápadu. A třebaže ještě v první pracovní den mohou nejvyšší teploty dosáhnout devatenácti stupňů, obloha se postupně zatáhne a k večeru se může přidat déšť nebo přeháňky.

Tentýž ráz si zachová i úterý; odpoledne má sice od severozápadu oblačnost ubývat, denní maxima se ale přinejlepším dotknou patnácti stupňů. Oblačná obloha s přeháňkami má vydržet až do konce nadcházejícího týdne a i když ve středu denní teploty mírně vzrostou (pohybovat se mají mezi třinácti a sedmnácti), o víkendu se mají opět zlomit k nižším hodnotám.

První polovina října má navíc přinést větší srážkové úhrny, ve druhé půlce měsíce jich bude naopak ubývat. Celkově má být říjen podle meteorologického výhledu srážkově průměrný.