Věřím vyšetřovacím orgánům, o policejní provokaci nejde, komentoval Tuhý kauzu Čapí hnízdo

Tomáš Tuhý, Pavel Zeman a Josef Baxa hosty OVM (zdroj: ČT24)

Policejní prezident Tomáš Tuhý, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman i předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa se ohradili proti výrokům prezidenta Miloše Zemana, že by mohla být kauza Čapí hnízdo policejní provokací. Uvedli to v pořadu Otázky Václava Moravce, jehož byli hosty. Všichni se také shodli na tom, že věří vyšetřujícím orgánům a nadcházející volby řízení nijak neovlivní.

„Věřím vyšetřovacím orgánům a v tomto případě můžu garantovat, že o policejní provokaci nejde,“ komentoval Tuhý slova prezidenta Zemana, který vyjádřil podezření, že je kauza Čapí hnízdo policejní provokací.

Hovořit o provokaci považuje za nešťastné i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Máme ve zvyku, že se v České republice všichni vyjadřují k jednotlivým trestním kauzám a říkají, co by mělo být, jak by to mělo být, jak měly orgány postupovat, a neznají přitom spis. Možná by to chtělo trochu více úcty a respektu k právu a ke spravedlnosti,“ konstatoval.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa konstatoval, že ti, kteří „křičí, že je to policejní provokace, možná mají nějakou zkušenost – že se jim již dříve něco takového ovlivnit podařilo.“

„Lidé v celém ústavním systému jsou ve funkcích proto, aby ústavě byli věrní. Možná je pro někoho těžké odlišit svůj politický pohled a ústavní odpovědnost,“ doplnil Baxa.

Nejvyšší státní zástupce Zeman: Jediný, kdo o kauze skutečně ví, je Babiš

Prezident Miloš Zeman se v uplynulém týdnu kvůli kauze sešel s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). S prezidentem hovořil i Tuhý. Přestože mu prý prezident řekl, jaký pohled na kauzu Čapí hnízdo má, řešili spolu zejména otázky bezpečnosti České republiky.

Miloš Zeman by se měl sejít také s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), protože je prý jeho přirozenou povinností vyslechnout si všechny strany sporu.

„Nemohu komentovat pohnutku pana prezidenta, že si svolává jednotlivé ministry této vlády,“ řekl v Otázkách Václava Moravce Tuhý. „Mohu pouze konstatovat to, že pokud se veřejně jakkoli komentují kauzy a diskutuje se o nich v jiné struktuře, než která v ten moment kauzu prověřuje, tak je to samozřejmě špatně,“ dodal.

Tuhý nepovažuje za správné, aby byli ministři z jakéhokoli resortu dotazováni v rámci podobných kauz. „Za to nese zodpovědnost Policie ČR, státní zastupitelství a přípravné trestní řízení. Nikdo by do těchto kauz neměl vstupovat,“ řekl.

„Myslím, že není nic proti ničemu, aby si pan prezident popovídal s ministry o nějaké kauze, pokud ti ministři skutečně nemají žádné informace, pokud je mají z médií,“ uvedl Pavel Zeman. „Jediný, kdo o té kauze skutečně ví, je pan předseda Babiš. A ten o tom ví ze své zkušenosti, protože tím jednáním procházel,“ doplnil nejvyšší státní zástupce.

Baxa: Politici by si měli uvědomit, že se činnost institucí neřídí termíny voleb

Tuhý také nesouhlasí s tvrzením, že policie prověřuje kauzu kolem Andreje Babiše příliš dlouho. „Policie rozhodně tento spis nešetřila nijak zdlouhavě. Na straně policie bylo učiněno maximum, aby ta věc byla prověřovaná řádně, zákonně,“ uvedl.

Oficiální oznámení je podle Tuhého prověřováno od prosince 2015. Průběh řízení podle něj neovlivní ani nadcházející volby. „Policie v tomto směru nezohledňuje, jestli je to politik, podnikatel nebo úředník,“ konstatoval.

„Jsme v předvolebním čase a všechno ovlivňuje volby. Ale myslím, že ti, co pronášejí, že něco ovlivní volby, by si měli uvědomit, že oni sami ovlivňují volby. Tím, jak se chovají, co nabízejí, co předvádějí,“ komentoval možný vliv kauzy Čapí hnízdo předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Politici by si podle něj měli uvědomit, že se činnost nezávislých institucí neřídí termíny voleb.

Policie Babiše a prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka, kterého sněmovna také vydala ke stíhání, chce obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.