Policii už nic nebrání v obvinění Babiše a Faltýnka, dostala usnesení ze sněmovny

Policie v úterý obdržela sněmovní usnesení o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Kriminalisté požádali sněmovnu o zbavení imunity obou poslanců na konci srpna – nyní tak mohou zahájit trestní stíhání obou mužů. Policie je chce obvinit v souvislosti s evropskými dotacemi pro farmu Čapí hnízdo.

Poslanecká sněmovna dala souhlas s trestním stíháním obou poslanců minulý týden ve středu. Den nato bylo podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) odesláno usnesení poštou policii, jak vyžaduje jednací řád dolní komory.

Policie chce Babiše i Faltýnka obvinit v souvislosti s evropskou dotací pro stavbu farmy Čapí hnízdo. Podle policie měl Babiš coby majitel holdingu Agrofert skrýt společnost provozující středočeský ranč Čapí hnízdo pod anonymní akcie, a díky neznámému vlastnictví dosáhnout na evropské dotace na podporu malých a středních podniků.

Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Kromě tuzemské policie okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF). 

Oba poslanci však tvrdí, že žádný trestný čin nespáchali. Babiš s Faltýnkem stejně jako další zástupci ANO označují případ za politickou kauzu a za pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů.

Pro Babišovo vydání nakonec hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Faltýnkovo vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět. Tohoto hlasování se ale nakonec nezúčastnil poslanecký klub ANO. Podle místopředsedy sněmovny Radka Vondráčka měl totiž klub pochybnosti o policejní žádosti.