Žalobce Komár za informování novinářů o výslechu Tuhého a Laubeho důtku nedostal

Náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár se nedopustil kárného provinění, když loni v červnu informoval média o předvolání strůjců policejní reorganizace, policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho tehdejšího náměstka Zdeňka Laubeho. Kárný senát Nejvyššího správního soudu zamítl žalobu, kterou podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Nadřízení žádali pro Komára důtku.

Pavel Komár podle kárné žaloby porušil povinnost zachovat mlčenlivost a ohrozil důvěru ve státní zastupitelství, když  informoval média o předvolání strůjců policejní reorganizace, policejního prezidenta Tomáše Tuhého a Zdeňka Laubeho. Komár obvinění od začátku odmítal. Lidé prý loni měli mnoho důvodů pochybovat o skutečných cílech policejní reorganizace. Chtěl dát veřejnosti najevo, že vrchní státní zastupitelství se situací zabývá a že o podání vysvětlení požádá i policejní špičky. 

NS: Nebylo nutné říkat konkrétní jména

Podle kárného senátu sice Pavel Komár nepostupoval správně, nicméně nejde o tak závažné pochybení, aby vyžadovalo nějaký postih. „Nejedná se o porušení excesivní povahy, které by zakládalo jeho kárnou odpovědnost,“ řekl soudce Jiří Palla.

Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana u soudu zastupoval jeho náměstek Jiří Pavlík a zdůraznil, že v kárné žalobě nejde o policejní reformu jako takovou. Problém není ani v tom, že Pavel Komár informoval o prověřování okolností reformy. Chyboval ale v tom, že identifikoval lidi, které žalobci předvolají k podání vysvětlení.

S tím kárný senát souhlasil. Soudce Jiří Palla řekl, že nebylo rozhodně nutné, aby ve vyjádřeních státního zástupce pro média zazněla jména konkrétních lidí předvolaných k podání vysvětlení. „Byla navozena představa, že se v souvislosti s policejní reorganizací mohli Tuhý a Laube snad dopustit trestného činu, což tedy mělo negativní vliv, určitě to zasáhlo do jejich soukromí, do jejich profesní cti,“ vysvětlil soudce Jiří Palla.

Komár: Postupoval jsem ve veřejném zájmu

Naposledy kárný senát žalobu řešil v květnu a jednání přerušil, aby si opatřil další důkazy. Komár tvrdil, že postupoval ve veřejném zájmu. Žalobci měli prý v té době podezření, že reorganizace není pouze manažerským krokem, ale vyústěním snahy o oslabení policie v boji se závažnou kriminalitou. Dnes předseda senátu Jiří Palla četl články z různých médií, tiskové zprávy a prohlášení, vše se vztahem k reorganizaci policejních útvarů. Na přečtení v plném znění Komár trval.

Pavel Komár po vyhlášení rozhodnutí řekl, že pokud by se měl vyjadřovat znovu, jména vynechá. „Nicméně tu skutečnost, že celou reorganizaci jsme považovali a já osobně považuji doposud za nevhodný krok, neodůvodněný praxí i potřebou, nepodložený žádnými analýzami a neprodiskutovaný v odborné veřejnosti, tak na tom trvám,“ řekl Pavel Komár.

Policejní reorganizace vyvolala emoce mezi politiky i žalobci

Při reorganizaci vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu, do níž se sloučily Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Reorganizace vyvolala roztržku mezi ČSSD a ANO, kritizovali ji také někteří žalobci.

Olomoucké žalobce naopak kritizovala v závěrečné zprávě k reorganizaci sněmovní komise, a to právě za to, že podle poslanců vypustili některé neověřené a nepravdivé informace. Aktivně tak vstoupili do politického života a porušovali zákon, míní poslanecká komise.