Komár z olomouckého zastupitelství mluvil před poslanci čtyři hodiny

Náměstkovi olomouckého vrchního státního zástupce Pavlu Komárovi zabralo skoro čtyři hodiny, když před sněmovní komisí vysvětloval, proč olomoučtí žalobci prověřují reformu policie a jaké důvody ho vedly k tomu, že o některých úkonech informoval v médiích. Výsledky prověrky žalobců by podle něj mohly být už brzy zveřejněny.

„Měl jsem celou řadu informací, které jsem chtěl sdělit členům komise a sdělil jsem je,“ uvedl Komár po svém vystoupení před komisí. Kromě prověrky reformy ze strany žalobců se s poslanci bavili například o olomoucké korupční kauze Vidkun či zprávě, kterou komise dostala od bývalého ředitele protimafiánského útvaru Šlachty.

Žalobci nedávno vyslechli policejního prezidenta Tomáše Tuhého s jeho náměstkem Zdeňkem Laubem. Podle médií je důvodem jejich prověřování to, zda změny v policii nejsou starým plánem na odstranění šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty. Prověrka ještě neskončila kvůli prodlevě, která je na straně Národní centrály proti organizovanému zločinu, poznamenal Komár.

Po měsíci nechtějí Zeman ani Bradáčová nový útvar soudit

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po své výpovědi před sněmovní vyšetřovací komisí pochválil spolupráci s vedením nově vzniklé Národní centrály proti organizovanému zločinu. Na hodnocení činnosti nového útvaru, který funguje jeden měsíc, je podle něj i pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové ještě brzy.

Pavel Zeman
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Šéf žalobců před poslanci mluvil zhruba tři hodiny. „Hovořil jsem o chronologii reorganizace celé policie, tak jak to vnímám ze svého pohledu,“ shrnul svoje vystoupení před poslanci Zeman.

Komisi řekl, že velmi dobře hodnotí komunikaci s vedením nového útvaru. Jmenoval zejména šéfa centrály Michala Mazánka a jeho náměstka Petra Vopršala, kteří navštívili nejvyšší i vrchní státní zastupitelství. „Nastavili jsme si určitý způsob komunikace, který předpokládám, že budeme dodržovat, takže z tohoto hlediska mám dobrý pocit,“ uvedl Zeman.

Nejvyšší státní zástupce se chce nechat přesvědčit, že vyšetřování kauz pokračuje a že nový útvar bude iniciativní v zahajování nových kauz. „Myslím si, že měsíc je příliš krátká doba na hodnocení,“ doplnil Zeman. Žalobci přitom patřili mezi největší kritiky policejní reformy.

Bradáčová před poslanci promluvila ke kritizované reformě policie

„Zopakovala jsem informace, které jsem v minulosti prezentovala ať už vedení policie, či do sdělovacích prostředků ohledně reorganizace útvarů pro odhalování organizovaného zločinu a odhalování korupce a finanční kriminality,“ shrnula Bradáčová, která v minulosti kritizovala například to, že o reformě nemá žádné informace nebo že nebyla projednána s žalobci. Zastávala se také bývalého ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachty a jeho nejbližších spolupracovníků.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pražské vrchní státní zastupitelství řeší kauzu úniků z policejních spisů, která se stala jediným živým případem, jenž nemůže nový útvar vyšetřovat. Tým, který ho měl na starosti u protimafiánského útvaru, proto spadá pod protidrogovou centrálu. „Ta kauza dál běží, vyšetřování pokračuje,“ řekla s tím, že kauza je v takové fázi, že není možné sdílet další informace.

Ve spisu nazvaném Beretta jde o vynášení informací z trestního spisu za úplatu. Týkalo se to vyšetřování případů v Nemocnici Na Homolce a pražském dopravním podniku. Mezi obviněnými figuruje důstojník dnes už zaniklé protikorupční policie Radek Holub, bývalý příslušník celní správy Pavel Šíma a bývalý policista Igor Gáborík. Holub se Šímou čelí obvinění z neoprávněného předávání informací z trestních řízení a z uzavřených systémů bezpečnostních složek bývalému policistovi Gáboríkovi. Gáborík údajně informace poskytoval dál. Šlachta v minulosti tvrdil, že impulzem pro narychlo provedenou reorganizaci byl právě tento případ.

Sněmovní komise k policii chce vyšetřování úniku údajů ze spisů

Sněmovní komise ke sporné reorganizaci policie pokládá za velmi vážné úniky údajů související se změnami v útvarech.  Předseda komise Pavel Blažek (ODS) má záležitost probrat s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů Michalem Murínem. Cílem je podle usnesení komise úniky informací z trestních spisů vyšetřit a do budoucna jim zabránit.

Některé údaje se v minulých týdnech objevovaly v tisku. Blažek už dříve zopakoval, že podle jeho názoru tyto informace nepocházejí z komise. Úniky podle usnesení zásadně narušují důvěryhodnost práce komise. „Medializace citlivých informací podrývá maximální možnou objektivitu a nestrannost komise v očích veřejnosti,“ stojí v usnesení.

Vyšetřovací komise vyslýchá žalobce

Tématem jednání bude bez pochyby takzvaná Šlachtova zpráva. Někteří členové komise požadují kvůli únikům informací její zveřejnění. Protože jde ale o soubor dokumentů z policejních spisů, museli by to povolit žalobci. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan už například dříve řekl, že si to nepřeje. Zpráva obsahuje informace z živých kauz, což by podle Ištvana mohlo narušit vyšetřování.

Sněmovní komise chce zabránit únikům ze spisů (zdroj: ČT24)

Debatovat se pravděpodobně bude i o tom, jak se ministerstvu vnitra a policii podařilo zapracovat desítky připomínek žalobců k reorganizaci policie. Nová Národní centrála proti organizovanému zločinu funguje od 1. srpna. 

Naposledy před komisí vypovídal bývalý šéf ostravské expozitury Jiří Komárek, policejní prezident Tomáš Tuhý,  jeho náměstek Zdeněk Laube a náměstek ředitele nové Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Vild.  Už dříve komise vyslechla i bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, který od policie kvůli nesouhlasu s reorganizací odešel, a také Ištvana.

obrázek
Zdroj: ČT24

Další jednání komise je plánované na 5. září, kdy by měl vystoupit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministr financí Andrej Babiš (ANO) nebo hradní kancléř Vratislav Mynář. Toho si poslanci pozvali na základě informací, které dostali na poslední schůzi od bývalého šéfa ostravské expozitury Komárka. Podle Radiožurnálu je důvodem jeho bezpečnostní prověrka, která se měla údajně řešit v odposleších. 

Reorganizace policie vyvolala roztržku mezi ČSSD a ANO, kritizovali ji i někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem Policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství ohledně změn v policii. Výsledky má dát plénu do konce října.