Radiožurnál: Komise chce vyslechnout Mynáře kvůli „řešení Vráťovy prověrky“

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie nově pozvala na výslech i hradního kancléře Vratislava Mynáře. Toho pozvání překvapilo a nechápe ho. Podle Radiožurnálu je ale důvodem jeho bezpečnostní prověrka. Politici chtějí vysvětlit odposlechy, na kterých podnikatel Ivan Kyselý mluví mimo jiné o tom, že je třeba řešit bezpečnostní prověrku „pro Vráťu“. Radiožurnálu to potvrdily čtyři důvěryhodné zdroje.

 Mynář v reakci na pozvání komise řekl, že nezná důvody, proč s ním chtějí poslanci mluvit. Pokud mu to čas dovolí, chce se ale dostavit. Zároveň poznamenal, že nerozumí, jak může komentovat reformu policie. „To sice nechápu, ale možná někdo chytřejší k tomu má nějaké důvody,“ řekl.

Nechápu, proč mě předvolává velmi významná instituce typu sněmovní komise. Vůbec tomu nerozumím. Samozřejmě pokud to bude v mých možnostech časových, tak se pokusím přijet.
Vratislav Mynář

Podle Radiožurnálu ale detektivové v rámci olomoucké kauzy Vidkun nahráli hovory podnikatele Kyselého, kde se mluví o řešení „Vráťovy prověrky“. Odposlechy jsou součástí čtyřicetistránkového materiálu k reformě policie, který komisi předal olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan.

Podle předsedy komise Pavla Blažka jde o soubor dokumentů z různých policejních spisů za několik let, které dával dohromady bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta a především bývalý šéf ostravské expozitury Jiří Komárek, jehož útvar kauzu Vidkun vyšetřoval. Komárek také ve čtvrtek obsah odposlechů členům komise vysvětloval.

Advokát Kyselého Josef Monsport považuje podle Radiožurnálu za nesmysl, že by jeho klient mohl nějakým způsobem prověrku ovlivnit: „Myslím, že nemá v uvozovkách tak dlouhé prsty, aby dokázal dosáhnout na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ).“

Mynář zatím prověrku nezískal

Mynář o prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné zažádal v prosinci 2013. V září 2015 dostal odmítavé rozhodnutí. Podal tedy rozklad. NBÚ ho ale zamítl. Mynář proto v lednu podal žalobu k Městskému soudu v Praze. Pokud neuspěje ani u něj, bude moct podat stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Neudělení prověrky je už pravomocné, do konečného soudního rozhodnutí ale prezident Miloš Zeman Mynáře z funkce neodvolá. Několikrát řekl, že i v případě neúspěchu u soudu pro něj nalezne na Pražském hradě důstojné místo.

Další vynesené informace

Informace z dokumentu o reorganizaci policie unikly už po několikáté. Složka je zapečetěná ve sněmovní místnosti, kde ji mohou studovat pouze členové sedmičlenné komise. Ti tvrdí, že od nich se do médií nic nedostalo. Podle člena komise Martina Lanka (Úsvit-NK) je možné, že měl kopii dokumentu už někdo předtím a jen čekal, až se rozšíří okruh lidí, kteří se s ním seznámili.

Šlachtova zpráva je zavřená v trezoru
Zdroj: ČT24

Z materiálu například unikly odposlechy, které mají dokazovat, že vedení policie chtělo Šlachtu už dávno zbavit funkce. Loni o tom měli mluvit jeden z tehdejších velitelů olomoucké policie Karel Kadlec s někdejším šéfem kriminalistů Milanem Pospíškem a podnikatelem Kyselým.

Za vším stál údajně náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. V odposlechu mělo doslova zaznít: „Dívej se, já, když jsem nastoupil do funkce, tak jsem dostal úkol odrovnat Šlachtu“. Laube označil obsah odposlechů za drby. Přepis pochází stejně jako zmínka o Mynářově prověrce z vyšetřování kauzy Vidkun.