NBÚ zamítl Mynářův rozklad proti neudělení prověrky, kancléř ještě zkusí soud

Mynář: Nechci zdržovat, věřím ve spravedlnost české justice (zdroj: ČT24)

Hradní kancléř Vratislav Mynář zůstává bez bezpečnostní prověrky na stupeň „přísně tajné“. Národní bezpečnostní úřad podle informací České televize zamítl jeho rozklad, kterým se proti jejímu neudělení bránil. Sám kancléř označil rozhodnutí za „politikum“.

Kancléř s rozhodnutím nesouhlasí, obrátí se proto na Městský soud v Praze. Ten však přezkoumává pouze procesní postup NBU. „Pokud ani tam neuspěje, podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu,“ uvedl reportér České televize Jiří Hynek. I když se bude kancléř dál bránit, rozhodnutí úřadu už je pravomocné.

V rozhodnutí NBÚ se podle Mynáře v několika případech objevuje výtka, že nedokázal odpovědět rovnou a informace dokládal dodatečně. Kancléř se prý ale úředníků na NBÚ ptal, když si nebude něco pamatovat, zda má lhát, nebo vše doložit až po konzultaci s právníky a finančními poradci. Jako odpověď prý dostal, aby to doložil později. 

Podle Mynáře se v rozhodnutí také píše, že NBÚ měří každému stejným metrem. On sám ale prý ví nejméně o dvou případech, kdy lidé z oblasti podnikání, kteří jsou nyní ve vysokých úřednických funkcích, požádali poštou o stejnou prověrku a rozhodnutí dostali „v řádu dnů, respektive v řádu týdnů“. Nemuseli prý chodit na žádné pohovory. „Tyto precedenty mám a budu se je samozřejmě snažit uplatnit v případném soudním sporu,“ řekl Mynář.

Mynář zvažuje stížnost kvůli úniku informací

Kancléř v rozhovoru pro ČT kritizoval také to, že v médiích se objevily informace o zamítnutí jeho rozkladu už v polovině prosince, zatímco on dostal obálku až 4. ledna. „Úředníci, kteří posuzují, zda si zasloužím důvěru, mají také prověrky, ale sami pouští tyto informace. Zamýšlím se vůbec nad existencí a způsobem posuzování NBÚ… Jestli to není jen politikum,“ řekl ČT. Zvažuje proto s právníky, že by podal stížnost na únik informací.

Mluvčí NBÚ Radek Holý ovšem popřel, že by k úniku informací došlo z tohoto úřadu: „K únikům informací z NBÚ nedošlo a nedochází (…). I nadále zastáváme toto stanovisko.“

Prezident Miloš Zeman zatím za Mynářem stojí. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka mu umožní veškerá odvolání a do soudního rozhodnutí ho z funkce neodvolá. Pokud kancléř u soudu neuspěje, o funkci sice přijde, Zeman mu ale nabídne jiné místo v kanceláři.

Miroslav Kalousek – předseda TOP 09: „Já myslím, že na současném Hradě se to bohužel hemží ruskými i čínskými agenty, že jeden kancléř bez prověrky na tom nic nezmění.“

Andrej Babiš – předseda hnutí ANO: „Nebezpečí nevnímám, ale já bych asi takového spolupracovníka neměl.“

Martin Kupka – místopředseda ODS: „Je nepřijatelné, aby jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta republiky nedisponoval bezpečnostní prověrkou.“

Události: Mynář neuspěl s rozkladem proti neudělení prověrky (zdroj: ČT24)

Mynář ale zřejmě zůstane kancléřem až do konce Zemanova mandátu. Rozhodování u městského soudu může trvat až půl roku. Nejvyšší správní soud pak v případě kasační stížnosti může rozhodovat další půlrok až rok. Mynář však odmítá, že by odvolání bylo zdržovací taktikou: „Žádná taková taktika neexistuje. Jenom věřím ve spravedlnost této justice.“

Kancléř k výkonu své funkce prověrku ze zákona nepotřebuje. Bez ní se ale nemůže seznamovat s některými utajovanými skutečnostmi. Nemůže tak být například přítomen na některých jednáních vlády. „Nemůže kontrolovat práci svých podřízených, kteří budou manipulovat s utajovanými písemnostmi,“ upozornil bezpečnostní analytik Jan Schneider. 

Česká televize už dříve uvedla, že neudělení prověrky pro Mynáře má tři důvody: neinformování o automobilové nehodě, při níž měl být Mynář pod vlivem alkoholu, nevyjasněné vlastnictví pozemků, na nichž bydlel a podnikal, a držení anonymních firemních akcií.

Události, komentáře: Předseda výboru pro bezpečnost PS Roman Váňa k případu V. Mynáře (zdroj: ČT24)

Ohledně nehody prý ale rozkladová komise uznala Mynářovy argumenty, že podle zákona se prověrka týká událostí dvacet let zpětně, zatímco nehoda se stala před 27 lety. V rozhovoru pro ČRo Radiožurnál pak Mynář vyloučil, že by za neudělením prověrky stály jeho majetkové poměry: „Už v prvním rozhodnutí NBÚ bylo napsáno, že majetek, který vlastním, odpovídá penězům, které jsem vydělal.“ 

Prezident zatím kvůli prověrce neodvolá ani náčelníka vojenské kanceláře

O bezpečnostní prověrku nedávno přišel náčelník vojenské kanceláře Pražského hradu Rostislav Pilc, v jeho případě chce Miloš Zeman počkat na výsledek rozkladu, který Pilc podal k řediteli NBÚ Dušanu Navrátilovi.

„Osobně si myslím, že panu generálu Pilcovi uškodily jakési rozpory ve Vojenském zpravodajství, protože tam, jak víte, byly dvě skupiny a on svědčil proti generálu Kovandovi, Páleníkovi a proti panu Pohůnkovi, což mu nejspíš někteří nemohou odpustit,“ připomněl Zeman kauzu kolem bývalé šéfky kabinetu někdejšího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové (nyní Nečasové). Zároveň poznamenal, že právě Vojenské zpravodajství dává podklady NBÚ k vyřízení prověrky.

Šéf vojenské kanceláře na Hradě patří mezi vlivné představitele armády. Jeho prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže. Pilc měl dosud na starosti také vypracovávání podkladů pro jmenování generálů a nejvyšších představitelů vojenských vysokých škol.