Firma spolykala příliš mnoho dotací. Policie obvinila šest lidí

Desítky milionů z evropských dotací i DPH se podle policie „ztratily“ v řetězci firem na Uherskohradišťsku. Specializovaný útvar Kobra proto obvinil z dotačních podvodů a také krácení daní šest lidí a několik firem. Úřady zajistily i čtrnáct milionů korun a nemovitosti.

Lidé, kteří nyní čelí trestnímu stíhání, podle vyšetřovatelů vytvořili účelový obchodní řetězec firem, ve kterém vystavovali doklady o nákupu a prodeji provozního zařízení pro společnost ze Starého Města. Ta využívala dodané zboží na projekt financovaný z evropského Operačního programu Životního prostředí.

„Docházelo k několika netransparentním předprodejům, jejichž cílem bylo zastřít skutečný stav a celou dodávku zneprůhlednit,“ popsala fungování řetězce policejní mluvčí Lenka Javorková. Policie tvrdí, že výsledkem bylo účelové navýšení ceny jednotlivých technologických celků tak, aby společnost ze Starého Města mohla z poskytnuté dotace vyčerpat maximální možnou částku.

Současně v obchodním řetězci „mizela“ daň z přidané hodnoty. „Skupina šesti osob připravila stát o předběžně šedesát milionů korun,“ vyčíslila mluvčí Javorková.

Policisté stíhají pět mužů a jednu ženu pro trestné činy zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve formě spolupachatelství. Dva z mužů a společnost ze Starého Města pak obvinili ze zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie. Hrozí jim až deset let vězení.

Kriminalisté zajistili při vyšetřování na účtech obviněných deset milionů korun a také deset nemovitostí. Finanční správa pak při daňovém řízení zajistila na bankovních účtech a v hotovosti přes čtyři miliony korun. Zároveň podle Javorkové uplatnila zástavní práva na nemovité a movité věci v objemu způsobené škody.