Sobotka kritizoval nepřijetí zákona o oddlužení, ocenil rychlejší soudy a změny ve vězeňství

Bilanční schůzka premiéra s ministrem spravedlnosti (zdroj: ČT24)

Premiéra Bohuslava Sobotku mrzí, že se nepodařilo prosadit zákon o znalcích a úpravu oddlužení, ocenil naopak zrychlení práce soudů a spuštění reformy vězeňství. Uvedl to po bilanční schůzce s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO).

„Uvítal jsem, že v letech 2014–2016 došlo ke zkrácení průměrné délky civilního řízení. Během tří let se zkrátila o 20 procent,“ uvedl premiér a dodal, že k tomu došlo hlavně díky posílení administrativního zázemí soudců.

Pelikána pochválil také za reformu vězeňství a zvyšování počtu pracujících vězňů. „V současnosti je skoro 9000 vězňů externě zaměstnáváno v rámci výkonu trestu, což je poměrně výrazný nárůst,“ řekl Sobotka.

Jsem rád, že se nám povedlo výrazně zrychlit soudy, udělali jsme hodně v pomoci lidem, kteří upadli do dluhové pasti, nastartovali jsme reformu vězeňství a zaměstnali mnoho vězňů, kteří dříve byli bez práce.
Robert Pelikán

Premiér naopak kritizoval nepřijetí zákona o znalcích nebo úprav oddlužení. „Hlavním důvodem byl odpor poskytovatelů půjček, kteří takovouhle novelu nechtějí a uvádějí pro to argumenty, které jsou zástupné,“ tvrdí Pelikán. 

Nepodařilo se prosadit ani zákon o státním zastupitelství, nový občanský soudní řád nebo úpravu trestního řádu, které také byly mezi prioritami vlády.

„Pokud jde o státní zastupitelství, tam máme svědomí čisté, protože jsme ten zákon předložili, protlačili vládou – a nebylo to jednoduché – ale havaroval v parlamentu, který ten zákon nechtěl. Valná většina stran ho nechtěla, a to se nedá dělat nic jiného než počkat po volbách,“ uvedl ministr.

Práce na občanském soudním řádu a trestním řádu podle něj pokračují. „Ale má-li se to udělat pořádně, tak to trvá déle. Tady musím přiznat, že původní představy autorů programového prohlášení byly příliš optimistické,“ dodal Pelikán.

Po poslední bilanční schůzce s Pelikánem loni v listopadu Sobotka uvedl, že od ministra spravedlnosti očekává novely insolvenčního zákona, exekučního řádu a zákona o bezplatné právní pomoci. Pelikánem připravená novela insolvenčního zákona patří k těm návrhům, které už nynější sněmovna nestihne projednat. 

Schůzka čeká Ťoka a Ludvíka

Setkání s Pelikánem je už desáté z nynější série hodnotících schůzek se členy vlády, které premiér zahájil v polovině července. V dalších dvou dnech premiéra čeká schůzka s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO) a ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (ČSSD).

Výsledkem jednání by měla být souhrnná zpráva, která zrekapituluje, jak velkou část programového prohlášení vláda splnila. Členové kabinetu chtějí také formulovat doporučení pro své nástupce.