Žalobce v kauze Zadeh zásadně pochybil. Potrestaný za to ale stále nebyl

Policie i státní zástupce pochybili, když odposlouchávali komunikaci mezi íránským podnikatelem Abdullahem Zadehem a jeho obhájcem. Konstatovala to sněmovní komise pro kontrolu odposlechů. Poslanci zároveň upozornili na to, že státní zastupitelství z pochybení na rozdíl od policie zatím nevyvodilo žádnou odpovědnost.

Zadeh se před soudem zpovídá z údajných miliardových daňových úniků. Od loňského prosince je ve vazbě. Sněmovní komise se zabývá druhou větví jeho kauzy, v níž byl s dalšími lidmi obviněn mimo jiné z ovlivňování svědků.

Dozorující státní zástupce Michal Galát podával v březnu návrh na prodloužení vazby Zadeha včetně přepisů odposlechů s komentářem. V jednom z odposlechů se ale vyskytuje i jméno obhájkyně. V únoru kvůli tomu vůbec poprvé podala trestní oznámení Unie obhájců. Případ řeší také Česká advokátní komora. Trestní řád totiž použití odposlechů mezi obviněným a obhájcem zakazuje.

Před komisí proto ve čtvrtek vypovídal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Poslanci následně uvedli, že došlo k protiprávnímu zásahu do Zadehových práv. „Bylo prolomeno základní lidské právo ochrany komunikace mezi obhájcem a obviněným garantované Listinou základních práv a svobod,“ řekl České televizi předseda komise Daniel Korte (TOP 09).

Korte: U Zadeha bylo zasaženo do práva na spravedlivý proces (zdroj: ČT24)

Komise také schválila usnesení, ve kterém upozorňuje, že státní zastupitelství zatím z pochybení nevyvodilo odpovědnost. „Zatímco policie z toho vyvodila kárné důsledky, státní zastupitelství dosud žádné personální důsledky neprovedlo. Věc stále šetří… Doufám, že se dožijeme (do konce volebního období sněmovny) toho, že vyvozeny budou,“ podotkl Korte.

Na žalobce by mohl dohlížet orgán podobný GIBS

Na posledním jednání za dva týdny chce proto komise ještě zvážit, že by vyzvala vládu k systémovému řešení vyšetřování trestných činů státních zástupců. „Na případné trestné činy by existoval speciální orgán, podobně jako na trestné činy policistů je Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedl Korte s tím, že autoregulační či kontrolní mechanismy státního zastupitelství v podstatě nefungují.

Podle poslance panuje pochybnost, že pokud by se komise případem nezačala zabývat, struktura státního zastupitelství by odposlechy možná vůbec nezačala řešit. „Když se případ provalil, tak na to státní zástupce Galát veřejně reagoval slovy, že jde o bouři ve sklenici vody,“ upozornil Korte. Galát byl z případu stažen a čelí kárné žalobě, ne ovšem kvůli zařazení odposlechů s advokáty, ale kvůli pochybení ohledně vazby. 

Šéf komise už ale také neuvažuje, že by podal na Zemana trestní oznámení, jak naznačoval po červencovém jednání komise. „Byl to problém komunikace. Ale pan státní zástupce mezi tím komunikoval, přišel a vysvětloval, takže mé podezření, že on osobně by kryl nějakého svého podřízeného, je naprosto rozptýleno,“ vysvětlil Korte.