Za předávkování vězně metadonem byl obžalován strážný

Loňské úmrtí vězně v pražské pankrácké věznici míří k Obvodnímu soudu pro Prahu 4. Státní zástupce podal obžalobu za porušení povinnosti dozorčí služby na zaměstnance Vězeňské služby ČR. Obžaloba se netýká zdravotní sestry, která byla původně také obviněna.

Státní zastupitelství podalo obžalobu v těchto dnech. „V části týkající se zaměstnankyně vězeňské služby, tak tato část byla vyloučena s tím, že zde byl shledán důvod pro jiný procesní postup, který v této chvíli zatím nebudeme blíže specifikovat,“ uvedla pro ČT mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Muž zemřel v pankrácké věznici loni o Vánocích. Předávkoval se metadonem. Inspekce bezpečnostních sborů ve věci v dubnu obvinila strážného a také sestru, která lék pomáhající při odvykání závislosti na heroinu vězni omylem podala poté, co si dozorci spletli dva vězně se stejným příjmením. Po události skončili mimo službu tři lidé.

Trestní oznámení kvůli případu podala i přítelkyně vězně. Zaměstnancům věznice vyčítá, že i když si uvědomili svůj omyl, nepomohli mu.

„Zemřelému byla podána dávka ve výši 105 mililitrů, což je pro člověka, který nikdy neužíval heroin a nepřišel do styku s metadonem, dávka smrtelná. Běžná dávka na den se pohybuje okolo 20 ml,“ uvedl v minulosti server iRozhlas.cz

Metadon je syntetický opiát, který se používá při léčbě těžkých závislostí a obvykle se podává perorálně v roztoku. Závažné zdravotní obtíže a v krajním případě úmrtí může způsobit při nesprávném dávkování.