Rektoři zaveleli k protestnímu týdnu. Nelíbí se jim návrh rozpočtu

Rektor Zima: Požadované miliardy jsou nutností pro kvalitu výuky VŠ (zdroj: ČT24)

Protože návrh státního rozpočtu na rok 2018 nepočítá s požadavky vysokých škol, vyhlásí Česká konference rektorů na 2. až 6. října protestní Týden pro vzdělanost. Současný návrh rozpočtu na příští rok počítá pro VŠ s navýšením pouze o 700 milionů korun oproti letošku.

Dlouhodobě se jako ministerstvo snažíme o navýšení rozpočtu vysokých škol a ty snahy zatím nenašly odezvu, takže ta reakce je v tuto chvíli od vysokých škol pochopitelná.
Robert Plaga
náměstek po řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu

Pokud vláda nevyhoví požadavku vysokých škol na navýšení platů jejich pedagogů o 15 procent a jejich rozpočtu o 4,5 miliardy proti letošku, jednali by rektoři v protestním týdnu o další eskalaci protestních opatření.

Protest má probíhat v univerzitních městech

Předseda České konference rektorů (ČKR) a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima přiblížil, že protestní týden vysokých škol by měl začít v Liberci na slavnostním zahájení akademického roku 2. a 3. října. Na středu 4. října plánují rektoři zorganizovat protest v Praze s pochodem z Národní třídy na Malou Stranu kolem ministerstva školství, ministerstva financí směrem k budově vlády.

Další dva dny by se protesty měly konat ve všech ostatních městech, kde jsou vysoké školy. Akademici se budou snažit zorganizovat různá setkání s veřejností, na kterých by upozornili na problémy vysokých škol. Podle Zimy se teď podoba akcí bude teprve připravovat a měla by být jasnější během dvou týdnů.

„Státní rozpočet na 2018 zatím nezohledňuje požadavky VŠ,“ uvedl na Twitteru rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek.

Pokud vláda nevyhoví jejich požadavku na navýšení platů jejich pedagogů o 15 procent a jejich rozpočtu o 4,5 miliardy oproti letošku, připojili by se zřejmě tímto protestem k případné stávce školských odborů, které kvůli platům v úterý vstoupily do stávkové pohotovosti. Vyhlášením stávkové pohotovosti je podpořily také odbory z veřejného sektoru.

Zástupci vysokých škol poukazují na to, že jejich rozpočet několik let stagnoval, a školy tak údajně ztrácí konkurenceschopnost. Trvají na tom, aby platy jejich učitelů rostly stejně, jako to požadují odbory pro učitele v regionálním školství. Ve výdajích v rozpočtu vysokých škol by to znamenalo nárůst o 2,5 až tři miliardy korun. Navíc požadují další peníze na stipendia doktorandů a na podporu studijních oborů, které jsou hodně žádané.