Nejdůležitější volby, říká Babiš. Odmítá euro i superhrubou mzdu

Babiš: Říjnové volby jsou nejdůležitější v dějinách ČR (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO představilo svůj program pro nadcházející říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Předseda Andrej Babiš prohlásil, že půjde o nejdůležitější volby v dějinách Česka, proto má kampaň motto „Teď nebo nikdy“. V rámci priorit odmítl přijetí eura a avizoval záměr zrušit zaměstnancům nynější takzvanou superhrubou mzdu. Tu by nahradil dvěma sazbami daně z příjmů 19 a 23,35 procenta z hrubé mzdy. Jako předvolební „tvář hnutí pro sport“ se představil bývalý hokejový brankář Milan Hnilička.

Apel a naléhavost

„To, co vám teď povím, je nesmírně důležité. Každý v naší zemi ví, že v těchto říjnových volbách do Poslanecké sněmovny jde o všechno. Bez nadsázky. Jsou to úplně nejdůležitější volby v dějinách České republiky. Je to první a poslední pokus se zbavit nesnesitelné, propracované a zákeřné korupční hydry, která po více než 25 let dusí, parazituje a pomalu rozkládá celou naši zemi,“ prohlásil Babiš.

Podle jeho slov je to také důvod, proč proti němu „tradiční strany vedou masivní, organizovanou a špinavou kampaň s jediným cílem“, odstranit ho za každou cenu z politického života. Babiš ale prohlásil, že se nenechá zastrašit a nevzdá svůj boj veřejně mluvit a bojovat za zájmy lidí.

Daňové změny

V současné době platí zaměstnanci daň z příjmů 15 procent vyměřenou z hrubé mzdy navýšené o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. To odpovídá sazbám 20,1 a 23,35 procenta. Proto chce hnutí zavést dvě nové sazby, které podle Babiše pokryjí i existující solidární přirážku. Pro zaměstnance chce zavést výdajový paušál ve formě slevy na pojistném, představovat by měl 500 korun měsíčně.

ANO chce také prosadit zákon o klíčových stavbách a slibuje, že do roku 2021, tedy do konce následujícího volebního období, postaví mimo jiné 170 kilometrů dálnic. Babiš také řekl, že chce kvůli zjednodušení pravidel pro výstavbu nový stavební zákon i nový zákon o veřejných zakázkách.

Zavření vnější hranice Evropy

Babiš prohlásil, že je nutné bojovat v Bruselu za bezpečnost Evropy a za uzavření vnější hranice EU. Hnutí ANO v programu pro podzimní volby zdůrazňuje také důslednou obranu proti nelegální migraci. V oblasti bezpečnosti zmínil také boj proti terorismu, za významné pokládá i prosazování české národní identity v Evropské unii.

Zavedení eura podle něj v současné době není pro ČR výhodné. Z programu nazvaného „Teď nebo nikdy“ vyplývá, že ANO chce navyšovat peníze pro zpravodajské služby. Cílem hnutí je také mít 30 až 35 tisíc vojáků vybavených špičkovou technikou.

Současný ministr obrany Martin Stropnický zdůraznil za ANO význam členství v NATO, úsilí o vytváření nových aliancí nad rámec visegrádské čtyřky, stejně tak poukázal na důležitost aktivních záloh. „Kdo zpochybňuje členství, nemůže to myslet s obranou naší země vážně,“ podotkl S tropnický k našemu členství v Severoatlantické alianci.

  • KSČM: 29. června 2017
  • SPD: 20. července 2017
  • ČSSD: 29. srpna 2017
  • ODS: 1. září 2017
  • STAN: 3. září 2017
  • ANO: 3. září 2017
  • TOP 09: 4. září 2017
  • KDU-ČSL: 5. září 2017