Zaorálek zahájil kampaň ČSSD: Z bohatství země musí mít užitek co nejvíc lidí

ČSSD zahajuje předvolební kampaň (zdroj: ČT24)

Nízké mzdy a penze neodpovídají bohatství současného Česka a je třeba, aby z hospodářské prosperity těžil co největší počet lidí. V Karviné to prohlásil republikový volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, který tím odstartoval kampaň sociální demokracie před říjnovými sněmovními volbami.

„Žijeme v bohaté zemi, ale celá řada lidí z toho tolik nemá – a žije z nízkých mezd nebo na nízkých penzích,“ prohlásil Lubomír Zaorálek. „Pokud se ale zemi daří a máme tak dobré výsledky, že nás za ně ostatní chválí, je třeba, aby z toho něco mělo co největší množství lidí, kteří zde žijí, a aby se zvyšovala jejich životní úroveň.“

Podařilo se nám nastartovat ekonomiku a vytvořit lepší náladu ve společnosti. Teď jde o to, abychom to, co společnost vytváří, dokázali mezi sebou spravedlivě rozdělit.
Lubomír Zaorálek

Růst životního standardu Čechů označuje ČSSD za své klíčové téma pro nadcházející volební klání, soustředit se chce i na dostupnost bydlení pro mladé a seniory nebo kvalitu potravin. Za druhé velké téma vedle solidárnější dělby tuzemského bohatství potom Zaorálek označil spravedlivý sociální systém bez účasti privátních subjektů.

„Programy ostatních stran oživují staré plány na to, jak dostat byznys do zdravotnictví, penzí a celého systému veřejných služeb,“ varoval. „Sociální demokracie je jediným spolehlivým garantem toho, aby lidé, kteří se v této zemi skládají na penze, měli v závěru svého života šanci žít důstojný život. Chceme zabránit tomu, že se na balík peněz ve zdravotnictví vrhnou dravci finančních skupin.“

Zaorálek kampaň otevřel v Karviné

Oficiální start sociálnědemokratické předvolební kampaně se odehrál neformálně, Zaorálek ji zahájil na sportovních hrách seniorů v Karviné – čili ve svém domovském Moravskoslezském kraji. Souběžně s tím ČSSD otevřela kampaň i ve zbylých třinácti krajích Česka.

Stávající ministr zahraničí vede sociální demokraty do sněmovních voleb coby republikový lídr po rezignaci Bohuslava Sobotky, který se v půlce června vzdal vedení strany kvůli nízkým výsledkům ČSSD ve volebních modelech a souvisejícímu neklidu mezi spolustraníky. Průzkumy tehdy straně připisovaly potenciální zisky nad deseti procenty hlasů, Zaorálek se začátkem léta nechal slyšet, že chce ČSSD do voleb zvednout na procent pětadvacet.

  • KSČM: 29. června 2017
  • SPD: 20. července 2017
  • ČSSD: 29. srpna 2017
  • ODS: 1. září 2017
  • STAN: 3. září 2017
  • ANO: 3. září 2017
  • TOP 09: 4. září 2017
  • KDU-ČSL: 5. září 2017