„Buldok“ Zaorálek chce do voleb zvednout podporu strany k 25 procentům

Blížící se volby, jak je neprohrát? Hosty OVM L. Zaorálek a M. Kalousek (zdroj: ČT24)

Volební lídr sociální demokracie Lubomír Zaorálek chce ještě do voleb zvednout preference své strany o 15 procent. Řekl to v úvodu nedělního vydání Otázek Václava Moravce. ČSSD se podle posledního průzkumu pro ČT pohybuje kolem 10 procent. Před ní se kromě dlouhodobě čelního hnutí ANO dostalo také ODS a komunisté - rozdíly jsou ale minimální.

Zaorálek chce v začátku kampaně zdůraznit tři volební témata: zvyšování mezd, zdravotnictví a penzijní systém. Do voleb chce preference své strany zvýšit o 15 procent. „Kdo mě zná, ví, že jsem buldok. A až tohle dokážu, tak začne skutečná bitva o to, kdo vyhraje ve volbách,“ dodal současný ministr zahraničí.

Zatímco většina parlamentních stran již naplno vstoupila do kampaně a tématem diskusí jsou jejich programové priority, sociální demokraté – kteří přitom zatím mají nejpočetnější zastoupení v obou parlamentních komorách i ve vládě – se donedávna zotavovali z nedávných vnitřních sporů.

Ty vyvrcholily odstoupením Bohuslava Sobotky z pozice předsedy ČSSD a volebního lídra. Předcházel tomu nejen dramatický propad preferencí, ale také spory o podobu kandidátek v některých krajích, zejména v jižních Čechách a Praze.

Zmiňované zdravotnictví a jeho financování považuje za stěžejní i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj je sice v současnosti na skvělé úrovni, není ale vůbec jisté, na jak dlouho. Hlavním problémem je prý stále prodlužující se průměrný věk lidí.

„Nebude-li více osobní zodpovědnosti po celý náš aktivní život, tak riskujeme, že ty naše poslední dny nebudou hezké,“ řekl Kalousek. TOP 09 tak prosazuje opětovnou debatu o stanovení bezplatné základní péče a tzv. nadstandardu, za který by si lidé připláceli ze svého. „Právě nadstandardy umožní financovat i tu základní péči,“ dodává.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

Proti tomu se ale Zaorálek ohradil. Český systém zdravotnictví prý v evropském srovnání funguje mimořádně efektivně – právě proto, že do sebe výrazněji nevpouští soukromý sektor. Opačný trend povede podle Zaorálka jen ke zvyšování cen, a tedy ke stále nižší dostupnosti. „Dokud tady sociální demokracie je, tak kvalitní zdravotnictví bude dostupné pro všechny a nebude to předmět zisku,“ dodal místopředseda ČSSD.

V pořadu se dostalo i na evropskou politiku. Právě ta je podle čerstvého průzkumu pro ČT důležitá hlavně pro voliče TOP 09. „Tématem předvolební kampaně bude zcela jistě otázka, zda chceme být věrohodným a respektovaným partnerem, a to v rychlém pruhu Evropy. A tomu pomalému pruhu já eufemisticky říkám pruh odpadajících,“ zmínil Kalousek v souvislosti s možnou dvourychlostní EU. To by znamenalo vyčlenění na jakési užší, více integrované jádro Unie a druhou skupinu států s menší mírou integrace

Kvůli tomu Šéf TOP 09 důrazně varuje před výroky exprezidenta Václava Klause i jeho nástupce Miloše Zemana o možnosti referenda. S tím souhlasí i Zaorálek, který podobné úvahy označil za „nehorázné hazardování s osudem země“.

„Český, moravský a slezský obyvatel není hloupý a dokáže se podívat na to, co se děje ve Velké Británii. Reálné příjmy klesají, inflace roste, investice do země zpomalují. Velká Británie je velká země, takhle to s ní mává. Víte, jak by to vypadalo u nás,“ dodal volební lídr ČSSD.

Kalousek dodal, že velkou roli hraje v současné společnosti tlak protievropské propagandě. „Proti tomu musíme bojovat a musíme vysvětlovat ty výhody, které díky členství dnes a denně využíváme, zmínil.

  • Během let 2014–20 může Česko získat zhruba 608 miliard. Zatím jich tedy z Bruselo přišlo 27, ale další už jsou na cestě. Podepsané smlouvy počítají v tuto chvíli s bezmála 170 miliardami korun, a to je 28 procent ze sumy na celé období.
  • O evropské peníze usiluje téměř 96 tisíc projektů. Nejúspěšnější je zatím program zaměstnanost, daří se ale třeba i těm na pomoc venkovu nebo dopravním. Nejhůře v tuto chvíli podle dat ministerstva pro místní rozvoj čerpá operační program na rozvoj Prahy.