Ukrajinci si oblíbili polská víza. V Česku s nimi však pracovat nesmějí

UDÁLOSTI: Mnoho Ukrajinců přijíždí s polskými vízy (zdroj: ČT24)

Do Česka přichází stále více Ukrajinců s polskými pracovními vízy, která však v ČR neplatí. Policie objevila letos již více než dva tisíce takových případů. Česká televize přitom pomocí skryté kamery zjistila, že polská víza nabízejí dělníkům na Ukrajině před cestou do Česka překupníci, kteří je přesvědčují, že s nimi nebudou mít problém.

Cesta z Ukrajiny za prací do Česka není snadná a už vůbec ne rychlá. Na víza se stojí dlouhé fronty, výjimkou není ani nocování před konzulátem nebo obchodování s místy ve frontě. Potom se čeká až půl roku na vyřízení. V poslední době se však rozšířil nový zvyk – získat snáze dostupné polské vízum a vyrazit do Česka s ním. Je to ale řešení nelegální.

Jak zjistila s pomocí skryté kamery Česká televize, polské dokumenty zařizují žadatelům za peníze takzvaní zprostředkovatelé. Ze záznamu jasně vyplývá, že zájemcům namlouvají, že jsou polská víza platná i pro Česko. Na otázku „mohou pracovat v Česku?“ odpovídá překupník: „Na polská víza bez problémů.“ Za každého člověka pak chce sto dolarů nebo sto eur – v přepočtu kolem 2,5 tisíce korun.

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové zajistili policisté od začátku roku více než dva a půl tisíce cizinců, kteří v Česku nelegálně pracovali. „Devadesát procent z nich jsou Ukrajinci s polskými pracovními vízy,“ odhadla mluvčí.

Kdo volí správnou cestu a jde na konzulát pro české vízum, naráží hlavně na problém jménem fronta. Žadatelé si stěžují na zmatek a příliš dlouhé čekání, česká strana však upozorňuje, že s tím nic nenadělá. „My frontu nijak organizovat nemůžeme. Je čistě věc ukrajinských orgánů, aby zajistily pořádek a bezpečnost,“ podotkl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Žádosti o pracovní víza na Ukrajině
Zdroj: ČT24/MZV

Zájem o práci v Česku na Ukrajině velmi prudce roste. Zatímco v roce 2015 získalo vízum 1200 lidí, letos evidují úřady již asi deset tisíc žádostí. Nejvíce lidí dostává pracovní víza přes oficiální vládní programy. Žádosti na konzulátech jsou problematičtější, například ten lvovský může každý týden vydat víza jen pro patnáct zájemců. O navýšení kvót by musela rozhodnout vláda po projednání v tripartitě.