Červenec byl teplejší než loni, chladnější než předloni, k rekordmanům nepatřil

Nepatrně teplejší červenec než loni, ale mnohem chladnější než v letech předcházejících, zaznamenali meteorologové letos v pražském Klementinu. Zdejší stanice má historické údaje za více než dvě století, v dlouhodobém srovnání byl začátek letošního druhého pololetí sedmnáctý nejteplejší. Průměrná teplota za červenec dosáhla 22 stupňů Celsia.

Nejteplejším dnem letošního července byl jeho poslední den, kdy panovala v Klementinu průměrná teplota 26,9 stupně Celsia. Nejchladnější byl 15. červenec, tedy třetí prázdninová sobota, která přinesla nejenom deště, ale také průměrnou teplotu pouhých 16,3 stupně.

Celkový měsíční průměr potom byl 22 stupňů Celsia. „Teplotní odchylka od dlouhodobého průměru 1775–2014 byla +2,2 stupně Celsia,“ uvedl Pavel Jůza z Českého hydrometeorologického ústavu.

Loňský červenec byl mírně chladnější, ale tři předcházející roky naopak bylo na počátku druhého pololetí výrazně tepleji. Vůbec nejteplejší červenec za 243 let, kdy meteorologové teploty v Klementinu evidují, byl v roce 2006 s průměrem 25 stupňů Celsia. Nejteplejším červencovým dnem v zaznamenané historii však byl 27. červenec 1782 s 31,9 stupně. Naopak 19. července 1981 bylo pouze 10,3 stupně.

Letošní červenec byl v Klementinu o půl stupně teplejší než předcházející měsíc. Červen s průměrem 21,5 stupně byl ovšem jeden z nejteplejších v dějinách, patří mu historická třetí příčka. Velmi teplo bylo i začátkem srpna, jehož první dny patřily k letošním nejteplejším. Největší horko bylo ve čtvrtek 3. srpna.

Vydáno pod