V detenčním táboře v Bělé je klid a téměř prázdno. O pět cizinců se stará třicet zaměstnanců

Události: V detenčním táboře v Bělé je klid a téměř prázdno (zdroj: ČT24)

Budou to dva roky, co se v Bělé-Jezové vzbouřili běženci. V přeplněném táboře jich začátkem srpna 2015 pobývalo přes 700 a místní se jich báli. Od té doby se středisko pro cizince, kteří v Česku pobývají nelegálně, podstatně změnilo. Je určené jen ženám a rodinám s dětmi, režim se uvolnil a především je poloprázdné.

V areálu je pusto a prázdno, kromě třiceti zaměstnanců tam téměř nikdo není. „V současné době se v zařízení nachází pět osob, přičemž čtyři osoby pochází z Ukrajiny a jedna osoba z Vietnamu,“ uvádí mluvčí Správy uprchlických zařízení Kateřina Tomanová.

Z oken zmizely mříže, pryč jsou žiletkové ploty i ostnaté dráty. Přímo v areálu přibyl digitalizovaný rentgen na snímkování plic, kvůli rychlému odhalení případné tuberkulózy.

Před dvěma lety bylo v Jezové v zařízení s kapacitou 240 lidí přes 700 migrantů. Bouřili se, chtěli pryč a o tři kilometry dál vládl strach. „V roce 2015 skutečně občani měli obavu. Teď je v Jezové naprostý klid,“ potvrzuje místostarosta Bělé Lukáš Voleman (Občané za rozvoj a budoucnost města Bělé pod Bezdězem).

Situace v Bělé-Jezové v roce 2015
Zdroj: ČT24

„Nemám vůbec ponětí, že by tady někdo teď byl,“ říká obyvatelka Bělé Ilona Hromádková. „Tenkrát jsem měla strach, protože se dostávali do města a hodně kradli, teď už se nějak nebojím,“ přidává se Jana Dlouhá.

Město si navíc díky zařízení finančně polepšilo. Z každého cizince putuje denně do městské kasy 15 korun. Za milionovou dotaci, kterou Bělá loni dostala, nechala opravit celou Purkyňovu ulici. „Nechali jsme udělat nový asfalt a z dalších peněz město postupně opravuje chodníky,“ popisuje místostarosta.

Za celý loňský rok bylo v Bělé-Jezové 235 cizinců, letos jich tam prošlo zatím 93. Od roku 2015 tam policie žádný konflikt řešit nemusela.